Gebroken elleboog (elleboog breuk)

Door een val op de uitgestrekte arm of door een val direct op de elleboog, kan een breuk ontstaan van het ellebooggewricht. De elleboog is een complex gewricht, waardoor een gebroken elleboog meestal vrij ernstig letsel geeft. Vaak is dan ook een operatie nodig om de breuk te herstellen. Soms kan de breuk echter behandeld worden door een aantal weken bovenarmgips.

De diagnose gebroken elleboog wordt meestal gesteld met behulp van röntgenfoto’s. Meestal wordt ook een aanvullende CT-scan gemaakt om de breuk goed te kunnen analyseren.

Behandeling gebroken elleboog

De behandeling van een gebroken elleboog hangt af van het type breuk. Met behulp van metalen pennen, schroeven en plaatjes wordt de breuk gefixeerd. Het bot moet dan weer aan elkaar gaan groeien.

Na de operatie zal op aangeven van de chirurg zo snel mogelijk worden begonnen met oefentherapie om stijfheid in de elleboog te voorkomen. Hierbij is eigenlijk altijd ondersteuning van een fysiotherapeut nodig.

Ook als de behandeling optimaal verloopt, blijft er na de operatie vrijwel altijd sprake van enige stijfheid in het gewricht. Volledig buigen en strekken van de elleboog is dan niet meer mogelijk. Op langere termijn is ook de kans op vroegtijdige slijtage van het gewricht groter geworden. Tot slot kunnen de zenuwen en bloedvaten rond de elleboog beschadigd raken door de breuk of tijdens de operatie.