Lotgenotencontact

Het lotgenotenforum van Orthopedie.nl is een forum waar lotgenoten elkaar steunen, informeren en helpen. Gun elkaar daarbij de ruimte en wees vriendelijk voor elkaar.

Orthopedie.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties op dit lotgenotenforum noch voor de inhoud van andere websites die hier genoemd worden. Klik hier voor ons moderatorbeleid.

LET OP: Deze website is geen vervanging van een officieel medisch consult. Als u klachten heeft, adviseren wij u ten sterkste om met uw eigen behandelend arts of huisarts contact op te nemen. U kunt uw medische vragen natuurlijk ook stellen in de rubriek 'Vragen'. U krijgt dan antwoord van onze medisch specialist.

(advertentie)

Sylvia

Geschreven op: Dinsdag 1 Augustus 2006 om 17:25
Ongepast of beledigend?

Tibiakop Osteotomie.

Hallo,

Ik ben een vrouw van 48 jaar en heb een versleten rechterknie.
Op 21 juni j.l. heb ik een Tibiakop Osteotomie ( Standscorrectie van het onderbeen) ondergaan. Ik heb gemerkt dat er weinig ervaringsverhalen te lezen zijn, vandaar dat ik mijn verhaal plaats.
Ik werd 's morgens opgenomen en ben aan het begin van de middag geopereerd onder volledige narcose, dit omdat bij een vorige operatie een ruggenprik was mislukt.
Het scheenbeen is net onder de knie doorgezaagd en er is een wigje uitgezaagd, tevens is het kuitbeen doorgenomen en ook een klein stukje tussenuit gehaald. Dit heeft wel als gevolg dat ik een litteken over de knie/scheenbeen heb maar ook aan de zijkant van de kuit. Er was een drain geplaatst om het wondvocht af te voeren, welke de volgende dag werd verwijderd, er was een halve liter vocht uitgekomen. Ook had ik een morfine pompje (PCA). Deze had ik de eerste dag wel nodig, ik ben geen pieper maar de pijn was behoorlijk.
Ik had een vrij dik been en een doof gevoel, dit kwam door het vocht maar was niet verontrustend.De operatiedag moest ik in bed doorbrengen en werd er niets van me verwacht, alleen maar lekker bijkomen.
De volgende dag kwam de fysiotherapeut en kreeg ik een apparaat in bed waar mijn been opgelegd werd om deze in beweging te houden, deze moest ik een paar keer per dag een uur aanzetten. Je hoeft zelf niets te doen, het apparaat doet het werk. Wel werd het apparaat iedere keer bijgesteld zodat je leert je knie weer in 90C te buigen, eerder mocht ik niet naar huis.
Ook moest ik mijzelf 1 keer per dag een trombosespuitje geven, ik kende dat al van een vorige operatie (nieuwe heup), je moet even een knopje omzetten want in jezelf prikken is nou eenmaal niet zo natuurlijk maar het is te doen.
Aan het einde van deze dag heb ik het PCA pompje laten verwijderen, ik werd behoorlijk dizzy van de morfine en omdat ik al jaren met pijn loop, heb ik een hoge pijngrens dus kreeg ik indocid en paracetamol. Wat ik wel heel vreemd vond was dat ik steeds een knakje voelde in mijn onderbeen, dit bleek het kuitbeentje te zijn, dat was gebroken, ik heb nog gebeld met de orthopeed maar het was geen probleem, het kuitbeen heeft weinig functie.
Op 23 juni kon ik mijn been tot 90C buigen en mocht ik naar huis. Daar had ik een looprekje, krukken, een douchekrukje en een rolstoel. De krukken mocht ik niet gebruiken maar dat was omdat ik 3 maanden geleden een kunstheup heb gekregen aan de linkerkant en de spieren van die heup nog niet helemaal sterk genoeg waren, looprekje dan maar!
Na 2 dagen wilde ik wel douchen en ben ik op de billen naar boven geklauterd, de laatste treden was een probleem maar toch een oplossing gevonden, ik ging op 1 been staan en het douchekrukje op de overloop gezet, met de buik erop hangen en schuiven maar. Er was wel iemand bij want alleen red je dat echt niet.
Ik heb de eerste 2 weken reglmatig op bed gelegen en de rolstoel gebruikt. Iedere dag ging het een beetje beter en kon ik merken dat het vooruit ging.
Ik ben 2 weken bij iemand in huis geweest en vond toen dat ik wel naar huis kon. Ik ben alleen en woon 4 hoog zonder lift. Dat werd dus weer op de billen de trap op en met een kruk en leuning de trap af.
Sinds 2 weken heb ik thuis fysiotherapie, oefeningen om op bed te doen en ik kreeg een klein fietsje, alleen de trappers dan. Dit kan ik in de stoel doen.
Vandaag, 6 weken na de operatie, moest ik op controle komen. Er is een foto gemaakt om te kijken of er genoeg botaangroei is. Er ja hoor, het ziet er prima uit en ik mag deze week 30 kg gaan belasten, volgende week 50% en de 3e en 4e week volledig en dan zonder krukken. De fysiotherapeute was vanmiddag hier en ik heb al weer met krukken gelopen, wel met het meeste gewicht op de kruk maar het was super. Na deze komende 4 weken ga ik o.b.v. de fysio naar de sportschool om weer spierkracht op te bouwen want daar is weinig meer van over. Het been is een stuk dunner geworden. Ik heb nog wel steeds last van vocht in mijn been, vooral 's avonds zet het erg op maar ik heb een kussen onder mijn matras en dat scheelt wel. Doordat ik nu weer mag belasten zal het vocht ook langzaam verdwijnen.
Je hebt bij deze ingreep wel geduld nodig, je bent erg afhankelijk van anderen maar het is te doen. Even doorzetten! De pijn in mijn knie is nog niet helemaal weg maar ook dat heeft tijd nodig, alles moet zich aanpassen aan de nieuwe stand van het been. Ik had veel spierpijn in de kuit en volgens de fusio zal ik ook nog spierpijn krijgen in de enkel, heup en rug maar met veel oefenen komt het goed. Pijnstillers slik ik practisch niet meer, alleen bij erge spierpijn wil ik er nog wel eens ťťn nemen.
Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn verhaal en degenen die deze operatie moeten ondergaan, veel succes gewenst!!!
 

Reacties op dit bericht:

Pagina 1 van 3 pagina's met reacties
[1 2 3]

Geschreven door: Kees op Vrijdag 11 Juli 2008 om 20:02 Ongepaste reactie?

Ik ben een man van 32 en heb 11 juni een Tybiakop Osteotomie ondergaan. Doordat ik in de puberteitgroei O benen heb gekregen heb ik nu al teveel last van kraakbeen slijtage aan vooral de binnenkant van mijn r-knie. Na in november 2007 een kijkoperatie gehad te hebben waarbij los kraakbeen is verwijderd, hetgeen de klachten slechts verergerde, is vorige maand de TKO ingreep verricht. Ik ben jaloers op het morfinepompje want ik heb zonder niet geslapen van de pijn in de eerste dagen. Inmiddels ruim 4 weken verder is de pijn veel minder en ben ik de krukken en rolstoel al behoorlijk zat.
Ik ben wel erg geinteresseerd naar fysio ervaringen. De fysio in het ziekenhuis vertelde mij de dag na de operatie dat ik mijn been moest gaan buigen. Dit ging voor geen meter. Ik heb wel wat geoefend in het proberen gestrekt te tillen van mijn been. De 2e dag moest ik minimaal 70% kunnen buigen om naar huis te mogen. Dit heeft mij een 1/2 uur oefenen met tanden op elkaar en zweet op mijn voorhoofd gekost en daarna lukte dit net. Een mooi apparaat in bed was ver te zoeken. Ik ben mij inmiddels suf aan het oefenen in het liften en buigen. Vooral het buigen geeft nog veel pijn. De binnenste kruisband protesteert behoorlijk. De zwelling is behoorlijk afgenomen en ik heb nu 1 recht en 1 krom been.(Het andere been zal met een paar jaar ok moeten) In mijn revalidatietraject vorig jaar heb ik veel oefenervaring op gedaan. Mijn huisarts geeft aan dat begeleiding van een fysio niet echt hoeft voor mij. Wat zijn andere ervaringen?


Geschreven door: janny op Vrijdag 12 Augustus 2016 om 00:25 Ongepaste reactie?

Hallo.ben een vrouw van 34 jaar. Ik heb in 2012 en 2013 correcties gehad aan beide knieeen.
De eerste knie is me zwaar gevallen omdat mijn bot slecht aangroeide.
De 2de was minder zwaar. Wel zijn de schroeven van beide knieeen pas in 2014 verwijderd.
Veel fysio gehad. En nu in 2016 weer dezelfde klachten met erg veel pijn. Dus helaas heeft het voor mij niet lang mogen baten.
Hoop voor de rest die dit ook hebben ondergaan of gaan dat jullie er wel baat bij hebben.


Geschreven door: John sammelius op Maandag 16 Januari 2017 om 18:36 Ongepaste reactie?

Heb dezelfde operatie ondergaan aan mijn linkerknie. Deze operatie heeft plaatsgevonden in mei 2013. Operatie is volgens wens verlopen. Maar de napijn klachten zijn nooit weggeweest. Nu jan. 2017 heb ik nog steeds klachten van mijn spieren en kuit. Sport elke week 2x en doe veel beenoefeningen maar klachten gaan ondanks de vele fysiotherapeut behandelingen niet weg ( geen klachten meer in mijn knie). De plaat is overigens al na 9 mnd verwijderd. Na de operatie voelt mijn onderbeen gevoelloos aan en slaap ik met een kruik om mijn been warm te houden. Deze voel altijd koud aan. De begeleiding uit het v ziekenhuis was goed.


Geschreven door: ed op Vrijdag 15 September 2017 om 11:07 Ongepaste reactie?

Hallo,
Twee weken geleden heb ik ook deze operatie moeten ondergaan. Ik ben 56 jaar. Ik heb dit ondergaan dmv een ruggenprik die wel zwaar gevallen is. Tijdens de operatie is mij een roesje gegeven zodat ik al het hak en breekwerk niet hoefde te horen. Het is wel een vreemde gewaarwording als je daar ligt en ineens je been de lucht in ziet gaan terwijl je niets voelt! Na de operatie kreeg ik een heerlijk ijsje gezien het feit dat ik 100% wakker was na het roesje. De volgende dag mocht ik meteen naar huis Heb eerst wel een stukje met krukken moeten lopen samen met de fysio. Mijn been kan ik nu nog maar voor 10% belasten. Dit duurt ongeveer 6 weken Heb nog wel veel pijn maar als ik ga slapen neem ik Tramadol in die mij de nacht doorhelpt. Ik ben benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen maar dat zal de toekomst laten zien.


Geschreven door: Ed op Zondag 24 September 2017 om 18:10 Ongepaste reactie?

Hallo
Daar ben ik weer ruim een week later.
Mijn been kan ik nog steeds niet goed buigen, zeker geen 90 graden. Maar zal door oefenen deze steeds iets verder kunnen buigen, tenminste dat hoop ik. Eind oktober moet ik pas terugkomen voor een foto en verdere controle. Tot 10% belasten. Ik ben heel erg afhankelijk van anderen daar ik met krukken moet lopen. Maar gelukkig heb ik een lieve vrouw die dit voor mij doet smiley De trap op en af geeft nogal veel problemen, is ook zeer vermoeiend. Been is ook heel gevoelig en enkel blijft blauw, maar gelukkig zijn de krammen er van de week uitgegaan. Hou je op de hoogte
Ed


Geschreven door: shar op Dinsdag 3 Oktober 2017 om 03:18 Ongepaste reactie?

Hoi, ik ben in maart 2015 geopereerd aan mijn linker bovenbeen standcorectie had een hevige x been waardoor ook mijn knieschijf vaak uit de kom ging.Zou volgende de orthopeed zou ik door deze operatie niet meer door mij knie gaan en 6 weken met krukken lopen na 6weken zonder te belasten op krukken mocht ik 50% belasten wat ik amper deed omdat me been(knie) nog zo gevoelig was 2 maanden na de operatie moest ik met spoed opnieuw geopereerd worden er waren namelijk 2 pinnen gebroken niemand weet nog hoe dat kon gebeuren er zijn veel meer pinnen gebruikt en i.p.v 1 plaat 2 plaaten gebruikt waar door alles straker is gezet om het verhaal niet heel lang te maken loop na 2,5 jaar nog steeds op krukken me linkerbeen is een stuk korter dan me rechterbeen. gr Shar


Geschreven door: Gerben op Maandag 9 Oktober 2017 om 18:38 Ongepaste reactie?

Ter voorbereiding van mijn operatie a.s. 13 November, ben ik benieuwd hoe snel je weer aan het werk kan, uiteraard op krukken, ik ben 42 jaar en redelijk fit, maar wil wel snel weer het werk oppakken, ben niet echt een huis musje
ben benieuwd naar jullie ervaring, daarbij ben ik ben nieuwd of er lot genoten zijn die als hobby wielrennen heeft en hoe zijn ervaringen hier zijn


Geschreven door: Ed op Woensdag 11 Oktober 2017 om 10:49 Ongepaste reactie?

Beste Gerben.
Ik ben iets ouder dan jij maar het herstel duurt best wel lang. Ikzelf ben begin september geopereerd maar ben nog steeds afhankelijk van krukken. Mijn been kan ik net op 90 graden krijgen dus moet veel therapie hebben. Ik doe voor mijn werk veel lichamelijke inspanning dus ik moet mij beperken tot wat administratief werk. Je bent ook sterk afhankelijk van hulp van anderen en dat heb ik gelukkig. Wat ik ook heb gedaan voor de operatie is een wc verhoger gehuurd, daar je dit echt nodig heb. Ik wens jou veel succes toe met je operatie.
Ed


Geschreven door: Bianca op Maandag 23 Oktober 2017 om 14:03 Ongepaste reactie?

Ik ben 22 september geopereerd,nu dus ruim 4 weken geleden,pijn heb ik weinig ik kan alleen mijn knie niet goed buigen ik dacht vanmorgen ik ga ff op de hometrainer maar dat lukt mijn niet,niet van de pijn maar denk door de zwelling t voelt allemaal heel strak aan.
Ik ben benieuwd hoe lang dat duurt,ben van plan toch over een week of 3 weer te kunnen gaan werken beetjebij beetje, en auto te rijden.
Hoe lang duurde dat bij jullie en ook zo''n strak gevoel in t been?


Geschreven door: Bianca op Maandag 23 Oktober 2017 om 14:03 Ongepaste reactie?

Ik ben 22 september geopereerd,nu dus ruim 4 weken geleden,pijn heb ik weinig ik kan alleen mijn knie niet goed buigen ik dacht vanmorgen ik ga ff op de hometrainer maar dat lukt mijn niet,niet van de pijn maar denk door de zwelling t voelt allemaal heel strak aan.
Ik ben benieuwd hoe lang dat duurt,ben van plan toch over een week of 3 weer te kunnen gaan werken beetjebij beetje, en auto te rijden.
Hoe lang duurde dat bij jullie en ook zo''n strak gevoel in t been?


Pagina 1 van 3 pagina's met reacties
[1 2 3]

Reageer nu op dit bericht:

Let op! Alle vragen en antwoorden worden geÔndexeerd door diverse zoekmachines. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens via internet gevonden kunnen worden, dan moet u deze zeker niet in uw vraag verwerken.

Als u medische informatie aanhaalt die niet uit uw persoonlijke omgeving komt, dan is een bronvermelding gewenst. Uiteraard is het de bedoeling dat de medische informatie die u noemt naar uw beste weten de juiste is. Het is niet de bedoeling dat u reclame maakt op dit forum.

Lees voordat u reageert ook onze huisregels.

Disclaimer over bijwerkingen: U kunt als patiŽnt zelf uw bijwerking melden bij het Lareb. Het Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in een databank. Door het melden van een bijwerking draagt u bij aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins. Melden gaat eenvoudig via het online meldformulier.

Typ uw naam en uw bericht in en druk daarna op 'Voeg bericht toe'.

Uw naam: 
   
Uw bericht: 


(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Orthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties
Letselschade verhalen