Lotgenotencontact

Het lotgenotenforum van Orthopedie.nl is een forum waar lotgenoten elkaar steunen, informeren en helpen. Gun elkaar daarbij de ruimte en wees vriendelijk voor elkaar.

Orthopedie.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties op dit lotgenotenforum noch voor de inhoud van andere websites die hier genoemd worden. Klik hier voor ons moderatorbeleid.

LET OP: Deze website is geen vervanging van een officieel medisch consult. Als u klachten heeft, adviseren wij u ten sterkste om met uw eigen behandelend arts of huisarts contact op te nemen. U kunt uw medische vragen natuurlijk ook stellen in de rubriek 'Vragen'. U krijgt dan antwoord van onze medisch specialist.

(advertentie)

Jan

Geschreven op: Vrijdag 9 Februari 2007 om 01:07
Ongepast of beledigend?

Osteochondritis dissecans is wat er is geconstateerd in mijn knie, ik ben 20jaar dus wat aan de oudere kant. het enige wat wil helpen is een operatie waarmee ze door middel van een soort dartpijltjes het deel weer terug vastzetten.
doorlopen is geen optie want dan gaat het ooit een keer fout. ik heb hier wel over nagedacht maar dit lijkt me niet verstandig.
iemand hier ervaring mee op deze leeftijd en kan iemand mij vertellen na hoe lange tijd ik weer kan sporten? aangezien ik best op hoog niveau sport is dit voor mij een hele belangrijke vraag!
daarnaast wil ik graag weten hoe het hersteltraject verloopt, hoe lang op krukken, of gips? en na hoe lange tijd mag ik weer iets gaan doen?
hopende op een antwoord!
met vriendelijke groet,
Jan 

Reacties op dit bericht:

Pagina 1 van 2 pagina's met reacties
[1 2]

Geschreven door: Leon op Vrijdag 9 Februari 2007 om 15:55 Ongepaste reactie?

Beste Jan,
In 1980, ik was toen 18, werd bij mij OD geconstateerd.
Ik wil je er wel op attent maken dat in die tijd de techniek lang niet zover was als nu. Internet bestond niet, er waren geen knieproteses en van een scan had nog niemand gehoord. In die tijd was ik een fanatiek hockeyer, geen ster maar door hard te werken speelde ik in de A-jeugd hoofdklasse.
Ik had al langer klachten en de knie was in februari van dat jaar al eens geopend waarbij niets werd gevonden. In augustus waren de klachten zo acuut dat ik binnen een week geopereerd werd. Destijds waren er wel kijkoperaties maar bij kijken en reinigen hield het volgens mij op. Ik ben geopereerd middels de "open methode" waarbij ik een litteken van ruim 20cm heb opgelopen. Op internet kom ik deze methode ook nog tegen naast de kijkoperatie.
Ondanks mijn zeer goede conditie heeft het revalideren heel lang geduurd. Een ziekhuisopname van een maand was toen heel gebruikelijk en ik heb ruim 3 maanden op krukken gelopen. Bij mij is er toen niets vastgezet maar los kraakbeen en bot zijn verwijderd middels boringen. Deze boringen stimuleren bloedingen waardoor er littekenkraakbeen ontstaat. Na de operatie heeft de chirurg mij ontraden om nog ooit te sporten...........
Pas na enkele jaren was ik pijnvrij en ik heb geleerd de verschillende pijntjes te categoriseren zodat ik telkens wist of ik door kon gaan of toch echt rust moest nemen. In die tijd ben ik als eerste weer gaan skien. Doordat het defect in de knie bij buigen niet belast werd ging dit prima. Na een jaar of 5 ben ik wat gaan hardlopen, tennissen en squashen.
14 jaar geleden, dus 12 jaar na deze ingrijpende operatie ben ik weer gaan hockeyen. Ik moet je zeggen dat ik dat fantastisch vond. Het is jaren goed gegaan maar een kleine 2 jaar geleden kreeg ik weer last van die knie. In augustus jl. heb ik via internet een specialist gezocht. Het bleek dat er weer vanalles los zat en in oktober heb ik me laten opereren. Ze hebben de boel gereinigd, het kraakbeen glad gefreesd en weer boringen verricht om littekenkraakbeen te laten ontstaan. Ik heb 6 weken op krukken gelopen. Wat ik nooit geweten heb is dat het gat uit 1980 niet helemaal dicht is gegroeid en ook ontbreekt er inmiddels een stuk kraakbeen van ca. 2x3cm!!! Deze operatie is mij 500% meegevallen ondanks mijn mindere fysieke gesteldheid (20kg zwaarder en weinig sport). Wel is het zo dat deze operatie feitelijk een lapmiddel is en dat ik vroeg of laat weer problemen krijg. Alle veld- en zaalsporten zijn voor mij voorgoed uit den boze........

Waarom vertel ik je dit?
Allereerst om reeel tegen het probleem aan te kijken en niets te forceren wat betreft het sporten. Gun jezelf heel heel veel tijd om te herstellen.
Verder denk ik dat het heel belangrijk is dat je een specialist vindt die op dit vlak veel routine heeft. Deze ziekte komt zeer zeer zeldzaam voor en ik denk dat je er voor moet waken dat je bij een specialist komt die dit wel "eens" doet. Kijk eens of je zorgverzekeraar ONAFHANKELIJKE adviseurs heeft die je een richting kunnen geven. Internet is ook een medium waar je veel vindt maar ook veel niet..........
Naast deze site heb ik bij mijn zoektocht ook nog een Engelse en een Duitse site gevonden die veel aanvullende info geven. Deze zijn: www.eorthopod.com en www.dr-gumpert.de.
In ieder geval heel veel sterkte en beterschap.
Heb je nog vragen, dan hoor ik het graag.
Leon uit Weert


dus eigenlijk een lapmiddel geweest


Geschreven door: Jan op Zaterdag 10 Februari 2007 om 19:06 Ongepaste reactie?

Beste Leon,
Jammer dat je niet de behandeling van tegenwoordig hebt gehad, als ik het goed begrijp was er dan veel meer mogelijk geweest en had je dus ook weer op niveau kunnen sporten. Zonde! Maar bedankt voor je reactie! Maakt het voor mij een stuk duidelijker, ook met die links er bij.
Mijn verwachting is dat ik na de operatie ongeveer 8 weken niets kan doen, daarna verwacht ik langzaam met het herstel te beginnen en dan hoop ik na een maand of 4/5 toch wel weer te kunnen sporten. Ook op het niveau dat ik nu doe. Ik hoop dat dit een beetje een reele doelstelling is!?!
Groeten Jan


Geschreven door: Dave op Woensdag 6 Juni 2007 om 17:14 Ongepaste reactie?

Hey Jan,

Ik heb ongeveer hetzelfde als jij en mij is verteld dat het een jaar duurt voordat je weer kan sporten, niet dat ik dat deed maar dat doet er niet toesmiley.

Op 10 feb heb ik mijn knie verdraaid en is er een stuk bot(2.5 bij 3.5 cm) naar de andere kant van mijn knie gevlogen, dit heeft er een maand gezeten en is dus weer vastgegroeid. Al die tijd werd er gedacht dat ik een bandje had gescheurd, later werd er een knieslot geconstateerd en tijdens de operatie (13 maart)kwamen ze achter de OCD.

2 maanden later zijn de schroeven uit mijn knie gehaald en sinds een week geleden (1 juni)mag ik mijn been weer volledig belasten. Nu heb ik extreme spierpijn in mijn voet omdat die niks gewend is.

voor meer info check http://www.solosarmyandthedirt.nl/mijnknie.html

Gr Dave en beterschap!


Geschreven door: Tanja op Vrijdag 14 Juli 2017 om 09:09 Ongepaste reactie?

Beste Jan,

Heb je uiteindelijk de operatie gedaan?
En ben je weer gaan hockeyen?
Ik heb een vijftienjarige zoon en hij is gisteren geopereerd wij gaan er voorlopig nog vanuit dat hij over een half jaar weer kan gaan beginnen met hockey. Is dit reŽel?

Met vriendelijke groet,
Tanja


Geschreven door: Willemijn op Zaterdag 9 December 2017 om 13:54 Ongepaste reactie?

Hallo,

Ik zie dat dit al een oud forum is maar ik wil het toch proberen omdat er zo weinig hierover te vinden is.
Ik ben 24 jaar en ben april 2017 geopereerd aan ocd in mijn knie. Ze hebben het fragment vast gezet met 3 schroeven. Na 6 weken niet belast te hebben terug geweest naar de orthopeed en hij vertelde me dat ik rustig aan kon gaan revalideren. Dit ging soepel en in juli al weer aan het werk. Ik had wel pijn eraan maar het was te doen. In september kreeg ik weer last van me knie, en de orthopeed vond het een goed idee om een ct scan te laten maken en deze stond gepland in december omdat er eerder geen plek was. Dit heb ik helaas niet gehaald en begin november brak mijn knie opnieuw toen ik mijn schoen uit trok. Nu hebben ze het fragment met schroeven verwijderd en gaten geboord in me knie in de hoop dat daar littekenweefsel uit komt groeien wat mijn knie weer heel zal maken. Hier heeft eigenlijk niemand vertrouwen in omdat het stukje fragment er ook niet aan vast gegroeid is.
Nu dus weer thuis zitten en onbelast houden en wachten tot 4 januari en dan mag ik terug om te kijken hoe en wat. Er is me al wel verteld dat ik waarschijnlijk naar het UMC ga om te kijken wat ze daar kunnen doen en dan word ik dus een proefpersoon. Ook is me verteld dat ik niet alles aan moet pakken want het is een probleem wat weinig voorkomt en ze het dus niet precies weten.
Iemand ook ervaring hiermee?

Groetjes, willemijn


Geschreven door: Rick op Vrijdag 15 December 2017 om 14:24 Ongepaste reactie?

Hoi,
Het is inderdaad een oud bericht, maar ik wil ook reageren omdat er inderdaad weinig over te vinden is.
Mijn dochter (15) is vorige jaar oktober aan haar knie geopereerd aan deze aandoening, haar bot fragment is opgeschuurd en gefixeerd met een schroef. Helaas bij het verwijderen van de schroef na 6 weken bleek dat het stuk niet was vast gegroeid. Dezelfde procedure is weer gestart en het stuk is met 2 oplosbare schroeven weer vast gezet. Nu 9 maanden later zijn de schroeven opgelost en de pijn is terug.
De opties die we hebben gekregen zijn "maioregen" en wat Willemijn beschrijft. De arts vind de laatste optie bezwaarlijk omdat er op een gezond stuk knie bot wordt verwijderd en de kans bestaat dat dat ook niet goed dicht groeit, en eigenlijk hetzelfde als wat Willemijn schrijft, het bot fragment is tot 2 keer toe niet vast gegroeid.
De eerste optie "maioregen" is een product dat door een enkel bedrijf is ontwikkeld en volgens hun eigen onderzoeken werkt dit erg goed, maar er is minder van bekend.
Groet Rick


Geschreven door: Willemijn op Maandag 18 December 2017 om 00:38 Ongepaste reactie?

Hee Rick,

Super vervelend voor je dochter maar ik ben stiekem blij dat ik iemand gevonden heb waarbij het vrijwel hetzelfde is gegaan.
Maioregen is bij mij ook genoemd maar dan zal dat allemaal via het UMC gaan dus daar zal ik begin 2018 meer over horen.
Bij mij hebben ze het fragment niet nogmaals vast geschroefd omdat ze me vertelden dat als het nu al niet gehecht had het dan een tweede keer ook niet zal hechten. En het fragment was zo goed als dood.

Hetgeen wat ik hierover kan vinden op internet is vrij weinig. In het Engels iets meer succes maar nog niet veel. En wanneer het fragment los gegaan is dan is er vrijwel niemand te vinden die dit ook heeft.

Ik ben benieuwd hoe het nu met je dochter verder gaat! Want met een gebroken knie lopen is echt geen pretje.. vooral het urenlange op slot zitten is vreselijk.
Welk ziekenhuis zitten jullie? Aangezien er weinig artsen zijn die weten wat deze aandoening inhoud en hij er een iets andere kijk op heeft.

Er was mij wel verteld dat ik met het aangeboorde stuk fragment nooit meer zou kunnen traplopen, rennen, hurken, en vrijwel alles wat buigend belastend is voor de knie.

Hopelijk met het volgende plan (wat ik nog niet weet en ik ben te ongeduldig) kan ik alles weer uitvoeren zoals voorheen.

Groetjes, Willemijn


Geschreven door: Rick op Zondag 9 September 2018 om 17:42 Ongepaste reactie?

Hoi willemijn,

Heel late reactie, we hebben lang moeten wachten op een afspraak in het umc utrecht, eigenlijk was de conclusie ze is nog in de groei dus de behandeling staat stil totdat de uitgegroeid is. Helaas nu sinds een paar dagen zit haar knie op slot, gister een mri en woensdag kijken hoe verder


Geschreven door: Julia op Dinsdag 27 November 2018 om 12:09 Ongepaste reactie?

Hoi Rick,

Hoe is het gegaan met je dochter?
Ik ben zelf ongeveer 3 maanden geleden geopereerd, bij mij maioregen gedaan.

Groetjes


Geschreven door: gort op Maandag 3 December 2018 om 11:10 Ongepaste reactie?

Iemand bekend/ervaring met ocd in beide ellebogen, tegelijkertijd??
Mijn dochter v 17 heeft sinds 4 weken geleden een los fragment in de linker elleboog,doorgestuurd door het ziekenhuis hier omdat zij het niet aandurven om te opereren, ze kan pas 10 januari naar het umcg,
Sinds vorige week nu ook haar rechterarm ''geknakt''
Zelfde verhaal, beide kanten zal een operatie nodig zijn. Proberen eerder een afspraak te krijgen maar dat valt nog niet mee..ze hebben het erg druk zeggen ze.
Zie het niet zitten dat


Pagina 1 van 2 pagina's met reacties
[1 2]

Reageer nu op dit bericht:

Let op! Alle vragen en antwoorden worden geÔndexeerd door diverse zoekmachines. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens via internet gevonden kunnen worden, dan moet u deze zeker niet in uw vraag verwerken.

Als u medische informatie aanhaalt die niet uit uw persoonlijke omgeving komt, dan is een bronvermelding gewenst. Uiteraard is het de bedoeling dat de medische informatie die u noemt naar uw beste weten de juiste is. Het is niet de bedoeling dat u reclame maakt op dit forum.

Lees voordat u reageert ook onze huisregels.

Disclaimer over bijwerkingen: U kunt als patiŽnt zelf uw bijwerking melden bij het Lareb. Het Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in een databank. Door het melden van een bijwerking draagt u bij aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins. Melden gaat eenvoudig via het online meldformulier.

Typ uw naam en uw bericht in en druk daarna op 'Voeg bericht toe'.

Uw naam: 
   
Uw bericht: 


(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Orthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties
Letselschade verhalen