Lotgenotencontact

Het lotgenotenforum van Orthopedie.nl is een forum waar lotgenoten elkaar steunen, informeren en helpen. Gun elkaar daarbij de ruimte en wees vriendelijk voor elkaar.

Orthopedie.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties op dit lotgenotenforum noch voor de inhoud van andere websites die hier genoemd worden. Klik hier voor ons moderatorbeleid.

LET OP: Deze website is geen vervanging van een officieel medisch consult. Als u klachten heeft, adviseren wij u ten sterkste om met uw eigen behandelend arts of huisarts contact op te nemen. U kunt uw medische vragen natuurlijk ook stellen in de rubriek 'Vragen'. U krijgt dan antwoord van onze medisch specialist.

(advertentie)

Carine

Geschreven op: Zondag 10 Februari 2008 om 14:41
Ongepast of beledigend?

NEKARTHROSE

Hallo lieve mensen,

ik heb ernstige nekarthrose (gevolg van een ongeluk in 1970) op alle niveaus en het wervelkanaal is sterk vernauwd. Ik had geen pijn, tot een serie behandelingen door een arts voor manuele therapie. Daardoor kreeg ik erg veel pijn in mijn nek en hoofdpijn, die erger wordt bij lopen, fietsen. Nu heb ik twee zenuwblokkades gehad, op de plek naast de eerste zenuwblokkade heb ik nu meer pijn en ook hoofdpijn erboven. Sinds zes weken heb ik ook sterke prikkelingen in mijn voeten en benen. De orthopedisch chirurg raadt me een laminoplastiek aan (over de hele lengte van de nek meer ruimte maken voor het ruggenmerg). Zeker als bij de MRI scan die nu gemaakt zal worden blijkt, dat er zenuwweefsel en/of ruggenmerg bekneld raakt. Wie heeft ervaring met dit soort klachten en dit soort operaties? Gevolgen, methodes, mogelijke alternatieven, risico''s? Wanneer zou je beter naar een orthopedisch chirurg kunnen gaan en wanneer naar een neurochirurg? Een second opinion lijkt me verstandig, waar?

Veel sterkte allemaal en dank voor het lezen.

 

Reacties op dit bericht:

Pagina 1 van 3 pagina's met reacties
[1 2 3]

Geschreven door: constant verburgh op Maandag 11 Februari 2008 om 16:39 Ongepaste reactie?

11 febr.2008.
Ik heb eveneens nekartose, ben daarmee naar mijn neurochirurg gegaan,die mij ook al 2maal aan een rughernia had geopereerd en die prima zijn opgelost.
Hij wilde alvorens verder te gaan een MRI-uitslag, maar omdat ik sinds 2000 een pace-maker heb, kon dit niet. Daarom heeft hij een CT-scan laten maken, waaruit hij echter niet goed kon zien of een operatie aan de nekwervel nodig was. Daarom heeft hij mij verwezen naar een pijn-specialist, die een naald dwars door mijn nek naar de wervels heeft ingebracht. die 10 minuten moest blijven zitten en een effect zou hebben van een magnetron en na 6 weken de pijn over moest zijn. Omdat dit niet het geval was, en ik in het geheel geen vertrouwen hierbij had, heb ik verdere behandeling geweigerd, omdat ik in het geheel geen invloed had gemerkt. Daarna heb ik diverse behandelingen gehad van een manuele therapeut die op het laatst mijn nek heeft gekraakt, waardoor ik een paar dagen later een herseninfarct heb gekregen, wat door hem echter wordt ontkend. Ik kan mijn hoofd nu niet naar links buigen, waarmee ik maar moet leren leven. Een second opinion lijkt mij inderdaad verstandig. Ik ben bij CZ verzekerd die deze second opinion geheel gratis aanbiedt
bij de beste doctoren over de wereld.
Het allerbeste en veel sterkte.


Geschreven door: soluan op Woensdag 13 Februari 2008 om 09:15 Ongepaste reactie?

hai carine
ik had je berichtje al op de nvvr site zien staan en wil toch even reageren, ik heb een cervicale laminectromie gehad op de nivos c3 t/m c7 waarbij dus de tussenwervelschijven en de wervels zelf voor een gedeelte over de gehele lengte van de nek eruitgezaagd zijn en ik dus een open nek heb van achteren. ik denk dat dat de operatie is die je bedoeld, laminoplastiek word ze ook wel genoemd. dit is gedaan door een neurochirurg. deze operatie is een 7 tal maanden geleden gebeurd, het is een standaardoperatie volgens de boekjes en dat klopt,maar vergis je niet hoe zwaar het kan zijn een open hart operatie is ook standaard snap je wat ik bedoel?ik zelf zat toen zelf met vele vragen en snap dat jij dat ook hebt je mag altijd een beroep op me doen en ik zal dan proberen om je vragen zo goed mogelijk te beantwooorden
groetjes soluan

Geschreven door: Carine op Zaterdag 16 Februari 2008 om 17:41 Ongepaste reactie?

Dank voor de reacties. Soluan, wat waren precies je klachten? Ik heb erge hoofdpijn en nekpijn als gevoleg van een hele serie behandelingen door een arts voor manuele therapie, die ook met een rubberen hamertje en beiteltje een paar klappen op mijn nek heeft gegeven. Verder heb ik tintelingen in mijn voeten, benen en handen. Ik ben net bij een neuroloog geweest, die denkt dat een laminoplastiek niet zou helpen tegen de pijn, en dat ik me pas moet laten opereren als ik uitvalsverschijnselen krijg. Volgens de vorige scan was er wel druk op het ruggenmerg, maar nog geen beschadigingen, en kwam het ruggenmerg nog niet in de knel. De orthopedisch chirurg vindt dat hij moet opereren als het wel in de knel komt. Dinsdag a.s. krijg ik weer een scan.
Een laminoplastiek is niet hetzelfde als een laminectomie, want de wervelbogen worden niet weggehaald. Wel wordt er meer ruimte gemaakt voor het ruggenmerg.

Er is dus veel meningsverschil onder artsen over de vraag of je geopereerd moet worden als het ruggenmerg in de knel komt, of moet wachten tot er uitvalsverschijnselen zijn. Volgens de neuroloog zijn uitvalsverschijnselen nog wel op te heffen door een operatie, als je er maar snel genoeg bij bent. Maar dat laatste is volgens de sites die ik lees lang niet altijd zo.

Ook vraag ik me af, of ik niet beter door een neurochirurg geopereerd kan worden, die gespecialiseerd is op de nek, dan door een orthopedisch chirurg.

Wat vind je (vinden jullie) van dit verhaal?

Groeten en het allerbeste, Carine


Geschreven door: Indy op Woensdag 20 Februari 2008 om 16:56 Ongepaste reactie?

Hallo Carine en andere lotgenoten,
Ik herken jullie problemen en zit ook met dezelfde vragen, ik heb ook discopathie over bijna alle nekwervels, vernauwingen van de foramina door uncartrose en vernauwing van het myelum er is ook een discushernia aan C6-C7. Deze uitsteeksels hebben contact met het myelum en foramina op verschillende hoogtes dus mijn ruggenmerg en uittredende zenuwwortels zitten al voor een deel in de knel, echter heb ik nog geen blijvende uitvalsverschijnselen maar wel zeer veel pijn en regelmatig slapende handen en armen tijdens de slaap.
De arts raad mij ook aan om mij niet te laten opereren zolang er geen uitvalsverschijnselen zijn.
Zou het toch niet verder kunnen door de pijn zou hij mij aanraden om de wervels vast te zetten en als ik mij eens zou opereren ik veel zou moeten terug komen omdat de omliggende wervels zeer spoedig ook aan de beurt zou moeten komen daar ze overbelast zullen zijn en het ook vlug zouden begeven. Als tweede optie was prothesen plaatsen maar deze zijn zeer duur zei hij en je krijgt er nog niets van terug.
Daar was ik wel even stil van. Dit was de uitleg van een orthopedist voor de wervelkolom maar ik twijfel ook of het niet beter is om een neuroloog deze operatie te laten uitvoeren als het eens zo ver is. Van een laminoplastiek of laminectomie heeft hij niet gesproken.
De enige echte behandeling die ik al heb gehad was manuele therapie maar dit was geen al te goed idee, want de pijn achteraf was nog erger.
Ik heb bij een val wel al eens een volledige uitval gehad van mijn lichaam, maar de arts luisterde maar amper. Toch was het beangstigend zoals het gevoel je hebt als je heel hard met je elleboog ergens tegenaan stoot doet het eerst verschrikkelijk pijn en dan kan je hem niet bewegen dit heb ik gehad over heel mijn lichaam bij een val met mijn paard in galop, hij gleed uit en viel en ik viel mee en had een draai beweging gemaakt en ben op mijn buik terecht gekomen met mijn been nog onder het paard daarbij met mijn hoofd een achterwaartse beweging gemaakt, gelukkig bleef mijn paard zitten want mijn voet was gedraaid in de stijgbeugel en zat vast, anders ging ik er waarschijnlijk aan bengelen als hij op de vlucht zou geslagen zijn, want ik kon mij een hele tijd niet meer bewegen eerst een helse pijn door heel mijn lichaam net een elektrische schok en dan niets meer, na een minuut of tien begon zeer langzaam de tintelingen in mijn ledematen terug te komen en hebben ze me dan geholpen en rechtgezet wat eigenlijk ook niet verstandig was. Ik heb geluk gehad ben ik mij nu erg bewust van en ben bang dat ik nog eens zo''n volledige uitval zal hebben en dat ik dan wat minder geluk zal hebben. Ik sukkel met meer gewrichten en val soms ook wel eens met de fiets.
Zoals je ook zegt of gelezen hebt als je eens zover bent dat je uitval hebt het niet altijd in orde komt na de operatie, en waarom doen ze dan niets voor het zo ver is, ze zien dat het al knel zit, waarom wachten tot er schade is. Dat is ook mijn vraag, wachten tot het mis loopt.
Hoe is het verlopen met je laatste scan?
Groetjes het allerbeste en veel sterkte,
Indy


Geschreven door: ellen op Woensdag 20 Februari 2008 om 23:32 Ongepaste reactie?

dag Indy, ik denk dat opereren een laatste middel is, omdat een operatie in het nekgebied uiterst riskant is.Verder bestaat er na een jaar of 5 na laminectomie een kans op afglijden van de wervels, waar dan niets meer vastgezet kan worden , omdat er meestal meerdere bogen verwijderd zijn.
Wervels vast laten zetten schijnt weer veel overbelasting op boven- en onderliggend gebied te geven.
Over prothesen, als die je worden aangeraden, valt nog wel veel te bestuderen,als je kijkt op het NVVRforum kun je veel te weten komen over soorten, vergoedingen door verzekering, waar de beste klinieken zijn.
Als je wel vaker ''spontaan'' valt kan dit wijzen op beklemming van het ruggenmerg, het is verstandig dit goed te laten nakijken!.
Bij mij bleken valpartijen voorboden van ernstige beknelling , waarna ik van redelijk gezond, werkend persoon ineens invalide was en heb ik ondanks bijna totale uitval 5 maanden moeten wachten tot de operatie .Daarna ben ik een halve invalide gebleven.
Dus nogmaals , laat je goed nakijken , informeer jezelf via internet,let op verergering uitvalsverschijnselen,zorg dat je onder controle van een specialist blijft .Sterkte gewenst door Ellen


Geschreven door: soluan op Vrijdag 22 Februari 2008 om 11:43 Ongepaste reactie?

hallo allemaal,
ik wil toch even nog hier ook reageren, wanneer opereren?? is een vreselijk dillemma dat was t ook voor mij....klachten begonnen al een jaar of 15 geleden, de juiste diagnose werd pas in 2005 gesteld! ik kon toen ook kiezen meteen opereren of niet (aangeboren zeer ernstige spinaalstenose over alle 7 nekwervels, mijn ruggemerg zat duz knel met uitval enz enz) wat dus wil zeggen minder als 0,5 ruggemergkanaal terwijl het normaal meer als 1 moet zijn, ik heb toen eerst alle informatie die ik te pakken kon krijgen gelezen, ook lotgenoten gezocht, en er goed over nagedacht. ik had veel uitval en pijn teveel om op te noemen (ik heb bevoorbeeld 2 jaar alleen maar rechtopzittend kunnen slapen met een berg medicijnen haalde ik dan 2 a3 uur per nacht) op een gegeven moment was t voor mij duidelijk, of doorgaan op deze weg en langzaam een dwarsleasie krijgen (niemand kon zeggen hoe lang t duurde kon 1 maand zijn kon ook nog 10 jaar duren) of t risico nemen en opereren.Het is in juli 2007 opereren geworden cervicale laminectomie over 4 wervels, ik ga hier niet over de operatie vertellen want er waren nogal wat complicaties en gevolgen die er normaal niet bij komen kijken en zo jaag ik alleen maar schrik aan wat niet de bedoeling is. Nu ben ik 7 maanden verder...........de pijn in mijn benen is verdwenen en de emgs die er gedaan zijn wijzen uit dat de zenuwen herstelt of te wel bezig zijn te herstellen. De pijn in mijn onderrug is weg smiley smiley de pijn in mijn nek is nu 7 mnd na dato draagelijk en ik heb eigenlijk alleen nog zware problemen in mijn linkerarm en net onder t operatiegebied dus th1/th2 ik ben dus over de berg heen aan t klimmen en zie de eindstreep (hoewel de neurochirurg me op het hart gedrukt heeft dat het zeker nog 1 a 2 jaar kan duren)
word ik weer helemaal beter ik denk t niet smiley
ben ik nu beter als voor de operatie JA
ik heb er geen spijt van, maar ik heb ook geen spijt van t wachten en me goed informeren over hoe en wat
ik ken 1 persoon die dezelfde operatie heeft gehad en er zeer slechte ervaring mee heeft en ik ken een persoon die alweer 10 jaar met zakken van 25 kilo sleept en ik denk dat ik er ergens tussenin terecht ga komen
kortom elk mens is anders en elke operatie is anders je kunt alle informatie meenemen maar je moet toch zelf de keuze maken
groetjes soluan


Geschreven door: ellen op Zaterdag 23 Februari 2008 om 23:53 Ongepaste reactie?

hallo Carine,Soluan,Indy
De vraag van Carine was of een operatie beter gedaan kon worden door een orthopeed of een neurochirurg.
Zelf ben ik, een half jaar na mijn operatie (laminectomie), voor een second opinion naar Brasschaat, dr. Croese, een Nederlandse neurochirurg, gegaan.
Hij zei dat als ik me het jaar daarvoor , toen ik plotselinge neurologische uitval kreeg, direct bij hem gemeld had, ik direct de volgende dag door hem geopereerd zou zijn en niet al die schade zou hebben opgelopen!
In Nederland heb ik bijna 5 maanden op de wachtlijst gestaan.Dat ik dat geaccepteerd heb is onbegrijpelijk.Maar is wist toen nog niets van ruggenmergbeschadigingen,zenuwbeschadigingen e.d.
Als je belt naar Klina, Brasschaat krijg je vrij snel een afspraak met een zeer kundige neurochirurg en het kost slechts 30 euro ''ereloon''
Laat ons weten hoe het verder met je gaat, sterkte, Ellen


Geschreven door: Carine op Zondag 24 Februari 2008 om 01:06 Ongepaste reactie?

Dank je wel voor jullie reacties! Ik heb net weer een MRI scan gehad in Nijmegen. De uitslag weet ik nog niet, maar ik heb erg veel nek-en hoofdpijn en ook andere verschijnselen nemen snel toe (prikkelingen in benen en armen, misselijk)

Dr Pavlov, Maartenskliniek stelde al eerder (sept) een laminoplastiek voor omdat ik zoveel pijn heb en zegt dat hij dan de wervelbogen laat zitten. Aangezien hij nogal zwijgzaam is, weet ik eigenlijk niet wat ik me bij een laminoplastiek precies moet voorstellen. Wel schrok ik van het verhaal van Ellen, dat bij een laminectomie de wervels kunnen gaan afglijden en dat daar dan niets meer aan te doen is (?) Ik dacht eerlijk gezegd, dat bij een laminectomie er materialen kunnen worden aangebracht van kunststof, om de zaak te verstevigen, zodat je geen labiele wervels krijgt.
Een ander punt is, dat Pavlov me vertelde, dat de kans op littekenpijn naderhand bij een laminectomie groter is dan bij een laminoplastiek. Een van de anaestesiologen van de St Maartenskliniek waarschuwde me voor littekenpijn na een laminectomie (30% van de mensen schijnt dat te krijgen en het is moeilijk te bestrijden)

Wat vinden jullie hiervan?

En is 5 maanden moeten wachten normaal? Kun je dar op de een of andere manier iets aan doen? Verschilt dat erg per ziekenhuis? Waar moest jij zo lang wachten, Ellen?

Veel goeds voor iedereen en sterkte met alles,

Carine


Geschreven door: ellen op Maandag 25 Februari 2008 om 15:16 Ongepaste reactie?

hallo Carine,ik ben januari 2006 tijdens een griep totaal ziek geworden, ik moest hoesten, kreeg enorme electrische schokken in mijn ruggengraat en kon ineens niet meer lopen, of de grond onder mijn voeten voelen.
als ik naar toilet moest liep ik zwalkend als een dronken persoon en heel wijdbeens.
het heeft tot maart geduurd , voordat ik in het Havenziekenhuis in Rotterdam werd opgenomen en tot juli voordat ik geopereerd werd in het Erasmus MC, Rotterdam.
Nu weet ik dat je je werkgever, ziektekostenverzekering,huisarts, specialist e.d.moet laten aandringen op een sneller verloop,toen wist ik dat nog niet en ben braaf als een dood vogeltje op de bank blijven liggen tot het mijn beurt was.
Ook denk ik wel eens achteraf : had ik maar bij de balie van de Eerste Hulp op de grond gaan liggen.
Een beter alternatief is om naar Belgie uit te wijken, Middelheim of Brasschaat, daar ben je binnen de kortste keren aan de beurt.
Ik kan trouwens die laminopastiek niet vinden op internet, hoe kunnen ze nou uitruimen zonder weghalen?Wil je ons daar over berichten?ellen


Geschreven door: Indy op Maandag 25 Februari 2008 om 19:32 Ongepaste reactie?

Hallo ellen, Carine, Soluan en andere lotgenoten,
Dank jullie voor deze reacties want men weet het op den duur niet meer. De nek is inderdaad een risicogebied en men weet vooraf nooit of het beter zal zijn of niet en voor hoelang. Bij mij is het ook een gevoel dat ik soms zweef ook mijn ogen en hoofd heb ik soms een raar gevoel, als ik van mijn fiets stap heb ik wel eens dat ik net dronken ben ik wil rechtdoor gaan maar wankel naar links en val bijna, het is geen bloeddrukval dat weet ik zeker, zou dit een teken van uitval zijn? Ik had er nog niet bij stil gestaan dat het iets met mijn nek kon te maken hebben. Het is er ook niet altijd en je moet het dan net hebben als je bij de dokter bent. Of kunnen ze het aflijden op een MRI dat er kans op uitval is? Ik heb enkel een CT-scan gehad maar daarop zie je beter de botten en niet het weke weefsel. Ik wacht wel effe maar zal het zeker in de gaten houden dat het niet verergerd in frequentie en zal eens vragen om meer onderzoeken ook eens door een neurochirurg om toch zeker van te zijn dat ik nog kan wachten, ik ga ook niet zolang wachten als Soluan als je 2jaar moet rechtop slapen en massa pillen moet slikken zover laat ik het niet komen. Ik sukkel ook met andere gewrichten en ben in behandeling(operaties) en kan niet alles tegelijk behandelen, het wordt voor mij zeker niet gemakkelijk in de toekomst want de gewrichten gaan zo snel achteruit(ernstige artrose) en ik moet nog in mijn menopauze komen, ik ben 45jaar en naar het schijnt gaan de gewrichten pas echt achteruit na de menopauze, dat belooft.
Ellen dat je 5maanden hebt moeten wachten voor een operatie en met een volledige uitval dat begrijp ik niet dat ze dat doen, in jou geval zou je toch verwachten dat ze direct overgaan tot een operatie. Men zou inderdaad moeten blijven liggen tot ze je werkelijk helpen. Ik kom uit BelgiŽ en heb toch de indruk dat het hier veel vlotter loopt met wachttijden in het algemeen dan in Nederland je hoort vaak dat ze telkens lang moeten wachten vooraleer ze geholpen worden. Het valt ook op hier in het ziekenhuis dat er al veel Nederlanders in de wachtkamer zitten. Is het dan inderdaad zo erg bij jullie?
Carine nu nog even wachten op de uitslag, ben benieuwd en weet ook nog niets van de verschillende operatiemogelijkheden, zo te horen zijn er nog bij elke soort operatie voor- en nadelen, nu nog de juiste kiezen.
Veel sterkte voor jullie allemaal en veel beterschap of veel sterkte voor de komende operatie.
Groetjes Indy


Pagina 1 van 3 pagina's met reacties
[1 2 3]

Reageer nu op dit bericht:

Let op! Alle vragen en antwoorden worden geÔndexeerd door diverse zoekmachines. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens via internet gevonden kunnen worden, dan moet u deze zeker niet in uw vraag verwerken.

Als u medische informatie aanhaalt die niet uit uw persoonlijke omgeving komt, dan is een bronvermelding gewenst. Uiteraard is het de bedoeling dat de medische informatie die u noemt naar uw beste weten de juiste is. Het is niet de bedoeling dat u reclame maakt op dit forum.

Lees voordat u reageert ook onze huisregels.

Disclaimer over bijwerkingen: U kunt als patiŽnt zelf uw bijwerking melden bij het Lareb. Het Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in een databank. Door het melden van een bijwerking draagt u bij aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins. Melden gaat eenvoudig via het online meldformulier.

Typ uw naam en uw bericht in en druk daarna op 'Voeg bericht toe'.

Uw naam: 
   
Uw bericht: 


(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Orthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties
Letselschade verhalen