Lotgenotencontact

Het lotgenotenforum van Orthopedie.nl is een forum waar lotgenoten elkaar steunen, informeren en helpen. Gun elkaar daarbij de ruimte en wees vriendelijk voor elkaar.

Orthopedie.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties op dit lotgenotenforum noch voor de inhoud van andere websites die hier genoemd worden. Klik hier voor ons moderatorbeleid.

LET OP: Deze website is geen vervanging van een officieel medisch consult. Als u klachten heeft, adviseren wij u ten sterkste om met uw eigen behandelend arts of huisarts contact op te nemen. U kunt uw medische vragen natuurlijk ook stellen in de rubriek 'Vragen'. U krijgt dan antwoord van onze medisch specialist.

(advertentie)

Gul

Geschreven op: Zaterdag 13 September 2008 om 20:53
Ongepast of beledigend?

Hoi allemaal,

Ik hen eindelijk besloten voor een nieuwe heup. Ik ben 31 en kan helaas geen BHR prothese, ik krijg de klassieke THP. Vorig week bij mijn orthopeed geweest, er is besloten op een nieuwe soort met een grotere kop. Deze is ook metaal op metaal. Ik lees wel wat verhalen over metaal ionen die later in het bloed kunnen voorkomen, maar ik vind dat ik hierin te weinig over geinformeerd ben door de orthopeed. Er zijn namelijk ook keramiek prothese''s. Deze zijn even goed slijtvast en gaan als het goed is ook jaren mee, en geen metaal ionen.( JE MAG ABSOLUUT NIET ZWANGER RAKEN) Er komen dus schadelijke ionen vrij die de vrucht kan beschadigen.

Wat zijn jullie ervaring hierin en zijn jullie wel goed geinformeerd over de eventuele schade. Want de BHR is ook metaal op metaal. 

Reacties op dit bericht:


Geschreven door: Richard op Maandag 15 September 2008 om 08:36 Ongepaste reactie?

hoi Gul,

heb je niet al eerder een vraag gepost hier...? je naam komt me bekend voor. wat betreft die metaalionen... tja, volgens mij is nog helemaal niet duidelijk wat dat met een lichaam doet. het is bekend dat er metaalionen in je lichaam komen na verloop van tijd en dat dit mogelijk (op termijn) negatieve effecten kan hebben. ik heb me rot gezocht om hier meer informatie over te krijgen, maar uiteindelijk niets kunnen vinden...


Geschreven door: marjoleen op Maandag 15 September 2008 om 08:53 Ongepaste reactie?

Hoi Gul,
Net als bij Richard heb ook ik ''n deja vu gevoel bij jouw verhaal.
Wat die metaal ionen betreft.Ik weet niet wie jou aangepraat heeft dat je ABSOLUUT NIET ZWANGER mag raken, maar ik heb je al eerder uitgelegd dat ik al 27jr. een mega-prothese (THP + femurprothese) heb en er 2 zwangerschappen en bevallingen mee heb doorstaan. Mijn kinderen zijn nu 16 en 14 en tot op heden (ff afkloppen) beiden gezond.

Ben daarnaast ook alweer 27jr. onder behandeling van ''n prof. in ''t Radboud en volgens hem lopen er genoeg onderzoeken naar metaal ionen, maar is er tot op heden nog geen concreet bewijs dat één en ander schadelijk voor een vrucht zou zijn. Mag toch aannemen dat deze man, die zich al jaren bezig houd met plaatsen van endoprotheses bij jonge mensen (ik was 14 en behoor tot de 1e generatie jongeren die ''n endoprothese kreeg op jonge leeftijd!!!!) toch wel het één en ander hiervan afweet.

Ikzelf moet binnenkort weer geopereerd worden. Het kunststof cupje (heupkom) is onderhevig aan slijtage en moet weer vervangen worden. Dat word dus ook alweer m''n 3e cup. En dat in tegenstelling tot (sommige) andere berichten dat ''n revisie maar 1 of max 2 keer uitgevoerd kan/mag worden. Niets gaat een levenlang mee. De protheses van tegenwoordig zijn wel stukken slijtvaster als die van 27 jr. terug, de legeringen (samenstellingen van metaal) zijn bv. anders. Ik heb sinds 11 jr. een prothese bestaande uit Chroom, Kobalt en Molybdeen, wat ik begrepen heb is dat m.n. protheses waarin Titanium verwerkt zit ''t meeste kans geven op metaal ionen. Maar wat Richard ook al aangeeft, wetenschappelijke bewijzen zijn er (nog) niet.


Geschreven door: Gul op Maandag 15 September 2008 om 12:05 Ongepaste reactie?

Het was achteraf gezien inderdaad makkelijker als ik met mijn vorige vraag verder was gegaan.
Inmiddels is mijn gezin kompleet 2 kinderen 1 dochter van bijna 4 en een zoon van 2. Ik wil niet meer zwanger raken maar ik denk. Als het eventuuel schadelijk kan zijn voor de vrucht wat doet dat met onze nieren/lever. (ik weet dat een vrucht veel kwetsbaarder/gevoeliger is dan onze nieren/lever).

Ik heb wel wat gevonden hier volgt een kopie:

Hoe zit het met de metaal ionen:

De moderne “metaal op metaal” heupprotheses zijn gemaakt uit een legering van voornamelijk kobalt en chroom. Deze kobalt-chroom legeringen zijn extreem hard, niet onderhevig aan corrosie en kunnen afgewerkt worden tot een zeer glad oppervlak. Bovendien heeft deze legering de gunstige eigenschap dat ze ''zelfpolierend'' werkt. Dit betekent dat kleine defecten in het gladde oppervlak met verloop van tijd uitgevlakt en weggewerkt worden in plaats van groter en dieper te worden. Het eigen gewrichtsvocht legt een hele kleine vochtlaag over de delen, een soort ''smering'' dus die de beweging van de delen ten opzichte van elkaar nog vlotter en soepeler laat verlopen. Ondanks de smering en de zeer harde en gladde metaal lagen komer er toch hele kleine metaaldeeltjes los, die zich vervolgens verspreiden in het lichaam.

Een zo goed mogelijke combinatie van de vorm van de cup en de kop van de heup is zeer gunstig om de slijtage tegen te gaan. Omdat de industriële productie van de metaal op metaal heupen vroeger niet kon instaan voor een continue en perfecte pasvorm combinatie tussen beide componenten, ontstond er een zeer hoge slijtage en vroegtijdige loskomen va de prothese delen. Tegenwoordig is de technologie dusdanig ontwikkeld en vebeterd dat de pasvormen van cup en heupkop nu wel steeds te reproduceren zijn zodat steeds een ideale overeenkomst is tussen de twee componenten en dus een veel lagere slijtage.

Kobalt is een essentieel element in het lichaam, een onderdeel van vitamine B-12, dat betrokken is in de productie van rode bloedcellen. Het komt voor in vis, oesters, bier, koffie, thee. Studies hebben aangetoond dat een te grote inname van kobalt snel door de normale nierfunctie verwerkt en uitgeschakeld wordt.
Chroom is een essentieel metaal in het lichaam, het werkt in op de omzetting van suikers en vetten in energie. Het komt veel voor in groenten, paddestoelen, gist, lever. Het chroom kan onder twee oxidatievormen voorkomen, één ervan de Cr(VI) is voor de orthopeden van belang want van deze vorm wordt vermoed dat deze mogelijk kankerverwekkend is.

Een aantal studies is dan ook uitgevoerd om dit verder te onderzoeken. Het internationale instituut voor Kanker onderzoek en Tharani hebben een uitgebreide studie verricht, aan de hand waarvan besloten kan worden dat er geen verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker is bij patiënten met een ''metaal op metaal'' heupprothese. Ook Visuri vond in zijn studie geen verschil in frequentie van kanker bij patiënten met een klassieke heupprothese en zij die een ''metaal op metaal'' prothese hebben.......

2)1 dag voor de operatie de arts begon over dat recent onderzoek heeft aangetoond dat er in moedermelk metaal-ionen zijn aangetroffen bij vrouwen die een BHR hebben. Nu wordt er verder onderzoek gedaan naar het effect van die metaal-ionen, maar ondertussen wordt er afgeraden om de BHR uit de voeren bij jonge vrouwen met een kinderwens. Met name het effect op de ontwikkeling van een foetus is nog onbekend.
Het schijnt wel zo te zijn dat na een bepaalde tijd na de operatie het aantal metaal-ionen in je lichaam weer afneemt.
Het onderzoek loopt internationaal.Is er iemand anders die hierover ook/meer gehoord heeft? Ik ben nieuwsgierig!

@Marjoleen
Zo ver ik het kan lezen heb jij een kunstof kupje of lees ik het verkeerd.

Tegen mij werd echt gezegd dat ik eerst mijn gezin beter kompleet kon maken en daarna mij laten opereren, dat heb ik inmiddels gedaan en wordt eind november geopereerd. Ik heb nu een spiraal Mirena, deze zit er 2 jaar in. Ik ben hier erg tevreden over omdat ik niet ongesteld wordt. Ik denkt daarna dat ik mij dan laat steriliseren, want stel je voor dat je toch perongeluk zwagner zou raken en dan?
Ik vindt het toch eng, die metaal ionen? Ik heb inmiddels ook een mail naar mijn orthopeed gestuurd, ik wacht zijn mail af.

ik hoor graag meer informatie van jullie.

Gr. GUL


Geschreven door: marjoleen op Maandag 15 September 2008 om 12:39 Ongepaste reactie?

Hoi Gul,
Zoals in jouw bovenstaand bericht ook al staat. Er lopen idd diverse internationale studies, maar echt wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet.

Ik heb idd ''n kunststof (polyethyleen) cup nu, maar m’n 1e prothese bestond wel uit ''n metalen kom, er zat wel ‘n kunststofbinnenbekleding in.
In ‘97 heb ik ‘n mega-revisie gehad, dit n.a.v. ‘n breuk in de femur-aanhechting met m''n eigen bot. Tijdens deze zelfde operatie kwam men er dus ook achter dat de kop al tijden niet meer goed had gezeten in de kom, maar door de metalen ommanteling (kom) was dit nooit zichtbaar op foto''s en scans e.d.

Pijn had ik er niet van, omdat mijn bovenbeenzenuw geamputeerd is. Ik had nl. geen keus wat betreft plaatsen van prothese. Had botkanker en in 1e instantie zou m''n been geamputeerd worden t/m heupgewricht, maar dankzij een in ‘81 vrij revolutionaire operatie heb ik m''n been kunnen behouden. Helaas moest er met de tumor ook veel spier en zenuwweefsel mee weggenomen worden.

Maar goed, al doende leert men en nu heb ik al 11 jr. dus ’n kunststof cup in m’n bekken. De metalen kom is dus weggelaten. Als je onderstaande link selecteert en kopieert naar de bovenbalk kun je zien wat ik bedoel.
http://i222.photobucket.com/albums/dd82/Marjoleen/rntgenbekken.jpg

Helaas moet ik weer geopereerd gaan worden, want deze cupjes gaan zo’n 10-15 jr. mee en tijdens m’n laatste cô nu 2 wk. terug was er al enige slijtage zichtbaar. Prognose is dat ik tussen nu en uiterlijk 2 jr. een cuprevisie zal krijgen.

Maak je maar niet te druk wat metaal-ionen betreft, ’t is nu eenmaal ’n onomkeerbaar feit. Je hebt nu je prothese en je zal ’t ermee moeten doen. Klinkt erg nuchter, ik weet’t, maar wat moeten we anders? Ik moet levenslang jaarlijks op cô en dat is ergens best ’n belasting, anderzijds geeft ’t me wel weer ’n gerust gevoel, want zo kan er al vroeg ingespeeld worden op bv. de slijtage die er nu geconstateerd is. Wens je nog veel sterkte en kop op meid. Leef je leven en laat je niet teveel bang maken.
Gr.Marjoleen


Geschreven door: marjoleen op Maandag 15 September 2008 om 12:57 Ongepaste reactie?

Oeps. Sorry Gul. Jij heb t nog geen prothese, want je moet nog geopereerd worden. Maar evengoed, je hoeft je geen zorgen te maken. Wat heb je anders voor optie? Blijven doorlopen met pijn en ''t leven aan je voorbij zien gaan?

Overigens heb ik ''n prothese van de Fa.LINK: * Lubinus SPII
http://www.linkhh.de/english/index.html


Geschreven door: Gul op Maandag 15 September 2008 om 18:20 Ongepaste reactie?

@Marjoleen

Ja eventueel andere optie is Keramiek-metaal die schijnt net zo slijtvast te zijn als metaal op metaal. Maar daar hebben ze het al helemaal niet erover. Zou keramiek duur zijn of zijn er andere adertjes onder het gras. Ik heb wel ergens gelezen dat keramiek kan barsten, maar over keramiek prothese ben ik nog niet zo veel tegengekomen. Nu heb ik nog de kans om ervoor te kiezen.

Gr. GUL


Geschreven door: akkie 44 op Dinsdag 16 September 2008 om 22:55 Ongepaste reactie?

wordt gek van die kopie
nu begint gul er ook mee
wat moet je nou geloven
snap het ff niet


Geschreven door: Gul op Woensdag 17 September 2008 om 12:09 Ongepaste reactie?


Hoi Akkie 44,

Ik wilde eigenlijk een link maken, maar ik kon de site niet terug vinden. Deze tekst had ik eerder opgeslagen in mijn word, die heb ik gekopieerd. Ik wist verder niet hoe ik deze informatie verder kon laten zien, zodat jullie kunnen begrijpen wat ik bedoel.

Ik snap het ook al niet meer, mijn orthopeed heeft mij gisteren een mail gestuurd met:

"Jij hebt nadrukkelijk gezegd dat jij niet zwanger wilde worden"
Inderdaad ik wil niet zwanger raken, maar als het toch gebeurd. Een aborutus? veel van het goede, waar ik absoluut niet wil aan denken. En geen andere voorbehoedsmiddel is 100% veilig. Ik ga kijken of er mogelijkheid is voor sterilisatie, omdat ik 31 ben kom ik normaal gesproken niet voor aanmerking. Maar misschien dat de gynaecoloog bij mijn situatie wel anders over denkt.

Twee vliegen in een klap zou fantastisch zijn, maar wegens infectie gevaar denk ik niet dat ze daar intrappen. Ik ben toch onder zeil, en van mij mag tijdens de prothese ook gelijk gesteriliseerd worden.
Geschreven door: cindy op Zondag 19 September 2010 om 20:45 Ongepaste reactie?

Alle berichten dateren van 2 jaar terug, maar wil toch even mijn verhaal ook hier neerzetten, voor anderen die het alsnog lezen!

Ik heb in nov 2008 een resurfacing gekregen van mijn heup. Helaas werd het daarna niet beter, de pijn werd erger! Uiteindelijk bleek het de schuld van het teveel aan metaalionen in mijn bloed (chroom!). Mijn lichaam krijgt het niet voor elkaar om het af te breken of af te voeren.
Nu krijg ik in november 2010 een volledig nieuwe heup.
(Ik ben overigens nu 30 jaar oud!)

De problemen van het metaal op metaal zijn er dus weldegelijk. En ik heb vernomen dat dit met name bij vrouwen een probleem zou zijn!


Geschreven door: a.v.sambeek op Zaterdag 24 Augustus 2019 om 11:37 Ongepaste reactie?

wat keramiek protheses betr., informeer maar eens op www.heup.be bij dr, de Smet, deze weet er alles van.
ik heb sind 11 jaar een sport heup van hem , helemaal goed , kon na 6 weken weer sporten.


Reageer nu op dit bericht:

Let op! Alle vragen en antwoorden worden geïndexeerd door diverse zoekmachines. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens via internet gevonden kunnen worden, dan moet u deze zeker niet in uw vraag verwerken.

Als u medische informatie aanhaalt die niet uit uw persoonlijke omgeving komt, dan is een bronvermelding gewenst. Uiteraard is het de bedoeling dat de medische informatie die u noemt naar uw beste weten de juiste is. Het is niet de bedoeling dat u reclame maakt op dit forum.

Lees voordat u reageert ook onze huisregels.

Disclaimer over bijwerkingen: U kunt als patiënt zelf uw bijwerking melden bij het Lareb. Het Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in een databank. Door het melden van een bijwerking draagt u bij aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins. Melden gaat eenvoudig via het online meldformulier.

Typ uw naam en uw bericht in en druk daarna op 'Voeg bericht toe'.

Uw naam: 
   
Uw bericht: 


(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Orthopedie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
Advertenties
Letselschade verhalen