Ontsteking achillespees

Een ontstoken achillespees ontstaat door een verdikking van de achillespees. Pezen – dus ook de achillespees – zijn opgebouwd uit strengen van sterke vezels van collageen. Sommige van deze vezels kunnen zwakker worden (degenereren) en uiteindelijk breken. Het lichaam stelt dan een genezingsproces in werking. Daarbij ontstaat littekenvorming en ook altijd wat zwelling. De pees is dan plaatselijk verdikt. Dit wordt tendinose genoemd. Hierbij vindt ook altijd in meer of mindere mate een ontstekingsreactie plaats. Vandaar dat de medische term tendinitis wordt gebruikt.

Een andere variant is peritendinitis. Dit is een ontstoken zwelling van het vlies rondom de achillespees. De pees zelf is dan niet verdikt of ontstoken.

Klachten achillespeesontsteking

Een achillespeesontsteking veroorzaakt in het begin meestal weinig klachten. Vaak is er wat stijfheid en pijn na een sportactiviteit, maar dat verdwijnt vanzelf weer. In de loop van enkele maanden kan dit verergeren en is er ook sprake van pijn net na de start van de activiteiten. Een stap verder is er ook pijn tíjdens de activiteit (sportinspanning) en houdt deze daarna nog een tijdje aan. Als er dan nóg geen behandeling plaatsvindt, kan het verder verergeren naar voortdurende pijn. Ook bij dagelijkse activiteiten zoals traplopen of zelfs gewoon lopen.

Het stellen van de diagnose achillespeesontsteking

De diagnose kan eigenlijk alleen goed worden gesteld met behulp van lichamelijk onderzoek. Meestal is er een pijnlijke zwelling te voelen, vaak rond de hak. Die plek wordt ook weer geïrriteerd door de rand van de schoen. Meestal voelt de patiënt ook pijn bij het op de tenen staan.

Röntgenonderzoek levert bij achillespeesklachten meestal weinig op. Een echografie of MRI-scan kan wel degeneratief weefsel laten zien.

Behandeling ontstoken achillespees

De behandeling van een achillespeesontsteking begint met het wegnemen van de overbelasting. Dit kan door het aanpassen van het sportschema, door meer rust te nemen, door beter schoeisel te dragen en door optimalisatie van de stand van de voet.

Bij een beginnende ontsteking kan er verbetering van de klachten optreden door het innemen van ontstekingsremmende medicijnen, gerichte training, fysiotherapie en ijs op de zere plek.

Het inspuiten van ontstekingsremmende injecties ín de pees wordt sterk afgeraden. Alleen bij een ontsteking van het vlies rondom de pees, kan het zinnig zijn om een injectie te geven rondom de pees.

Rek- en strekoefeningen voorafgaand aan het sporten worden niet meer door iedereen aangeraden. Het is onduidelijk of dit nuttig is voor de sportprestaties en op oudere leeftijd kan het averechts werken. Door het rekken en strekken kunnen er microrupturen – hele kleine scheurtjes – in de pees ontstaan.

Operatief ingrijpen bij een ontsteking van de achillespees

Als alle hierboven genoemde maatregelen niet helpen, kan een operatie worden overwogen. Hierbij wordt dan de achillespees in de lengterichting ‘gekliefd’, waarna het kapotte weefsel wordt weggenomen. De pees komt er dan meestal verdikt uit, maar wel pijnvrij.

Het herstel na een dergelijke operatie kan een halfjaar tot een jaar duren. Hierbij is ondersteuning van een fysiotherapeut nodig.