Beenlengteverschil: klachten en oplossing De term geeft het al aan: een beenlengteverschil is een verschil in lengte tussen beide benen. Een been kan ten opzichte van de andere been te lang of te kort zijn. Veel mensen hebben hier in meer of mindere mate last van. Dit kan ook gevolgen hebben voor andere onderdelen van het lichaam, zoals de knieën, het bekken en onderrug.
Hoe ontstaat een beenlengteverschil?
Er bestaan diverse oorzaken van een beenlengteverschil. Een beenlengteverschil kan erfelijk overdraagbaar zijn. Wanneer één van de ouders kampt met een beenlengteverschil, dan is er een risico dat de kinderen hier ook last van krijgen. Het vaakst zal een beenlengteverschil ontstaan als een kind in de groei een probleem krijgt, zoals een botbreuk. Vooral kinderen en tieners die volop in de groei zitten lopen een hoger risico. Een breuk kan namelijk het groeiproces verstoren. Is de knie of het onderbeen van een been gebroken, dan zullen de botten zich richten op herstel van de botbreuk, terwijl de botten in het andere been zich richten op de groei. Ook het plaatsen van bijvoorbeeld een knieprothese kan tot gevolg hebben dat een been iets langer of korter wordt.
Klachten bij een beenlengteverschil
Waar vrijwel alle patiënten met een beenlengteverschil last van hebben, zijn klachten met de onderrug. Dit is een logisch gevolg van een scheefstand van het bekken, dat ontstaat als gevolg van een verschil in beenlengte. De onderrug zal pijnlijk zijn bij lopen en zitten en de pijn kan uitstralen naar de bilstreek of naar de rest van het been. Andere klachten ontstaan niet rechtstreeks door het beenlengteverschil zelf, maar door het zogenaamde compenseren. Omdat patiënten zo weinig mogelijk pijn willen ervaren, zullen zij gaan compenseren en dus op andere wijze lopen. In eerste instantie kan dit ontlastend zijn, maar wel het gevolg hebben dat er andere klachten ontstaan aan de heupen, knieën of voeten. Op termijn lopen patiënten met een beenlengteverschil daarom een hoger risico op artrose.
Oplossing voor beenlengteverschil
Bij een gering beenlengteverschil zullen veel patiënten baat hebben bij steunzolen voor het kortste been. Hiermee kan het verschil in beenlengte enigszins worden opgeheven. Wanneer een arts steunzolen voorschrijft, dan is er een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering mogelijk. Zorgverzekeringen vergelijken is daarom zeker aan te raden. Ook orthopedische schoenen zijn mogelijk. Schoenen worden dan volledig op maat gemaakt. Orthopedische schoenen worden wel door de basisverzekering gedekt, maar vallen wel onder het eigen risico. Om symptomen van klachten te vermijden, kan er oefentherapie gegeven worden. De patiënt leert dan een goede houding aan die het minst pijnlijk is. In zeer ernstige gevallen kan er een operatie overwogen worden. Dit is het geval als er bijvoorbeeld scoliose door beenlengteverschil ontstaat. Scoliose is een afwijking van de wervelkolom. Dit is een ingrijpende operatie, waarbij de wervelkolom met platen en schroeven weer in de juiste stand wordt gezet.