Beste Ergonomisch Kussen | 5x Test en Ervaringen!

ergonomisch kussen

Wil je een ergonomisch kussen om lekker te slapen? Volgens onderzoek van Better Nights heeft 80% van de Nederlanders nek- of rugpijn en een verkeerde slaaphouding is daar vaak de oorzaak van. Dus wat is het beste ergonomische kussen om voortaan wél pijnvrij door het leven te gaan en goed te slapen? Ik ga het je vertellen!

Key Takeaway

Het beste ergonomische hoofdkussen is Best Life Hoofdkussen Guna. Dit kussen is ergonomisch gevormd, is het ideale kussen als je een zijslaper bent en je mag het 28 dagen testen. Je kunt kiezen uit 3 hardheden, zodat het kussen echt goed bij je wensen past.

Ergonomische kussens vergelijken; hoe doen we dat?

Om te bepalen welk ergonomisch kussen het beste is, heb ik verschillende producten met elkaar vergeleken. Ik keek hierbij naar de kwaliteit, voor- en nadelen, het materiaal en de beoordelingen van klanten. Ergonomische kussen ervaringen van andere mensen zijn hierbij namelijk ook belangrijk. Tot slot keek ik naar de prijs van elk ergonomisch kussen en trok ik een conclusie.

Beste Ergonomisch kussen keuzehulp

ProductAdviesprijsHardheidMateriaal
1. Guna€59Zacht/Medium/StevigBL-Comfort foam
2. Perfect Pillow€119Zacht/Medium/StevigSensi-Dense schuim
3. Arteni€59Zacht/Medium/StevigBL-Comfort foam
4. Cloudpillo€69,95Verstelbaar Traagschuim
5. Emma€79,95Verstelbaar Visco-schuim

1. Best Life Hoofdkussen Guna

Op nummer één van de selectie beste ergonomische hoofdkussens staat het Best Life Hoofdkussen Guna. Dit is het beste ergonomische kussen, omdat het je in een neutrale houding brengt waardoor je gemakkelijk de juiste slaappositie aanneemt. Dit ergonomisch hoofdkussen is ook geschikt voor zwangere vrouwen.

Beste Ergonomisch Kussen  Review

Het ergonomisch kussen zorgt ervoor dat je hoofd en wervelkolom ongeveer in één rechte lijn komen te liggen. Daardoor is de kans op rug- en nekklachten veel minder groot. Je lichaam krijgt echt de kans om te ontspannen wanneer je slaapt en dankzij het traag schuim in Best Life Hoofdkussen Guna kan de bloedsomloop in het lichaam haar gang gaan. Dat is veel meer dan wat een synthetisch kussen voor je kan betekenen.

Persoonlijk vind ik dit de winnaar van de ergonomische kussens, omdat ze ook mijn brede schouders goed ondersteunen. Ik houd wel van een stevig kussen – en ik heb alle verschillende kussens geprobeerd maar geen van alle slapen ze zo lekker als deze. Je kunt dit hoofdkussen bestellen in drie soorten stevigheid: zacht, medium of stevig. Bestel je vandaag vóór 19:00 uur, dan heb jij je ergonomische kussens morgen al in huis. Bovendien mag je dit ergonomisch hoofdkussen 28 dagen testen. Is het niet goed? Dan krijg je je geld terug. Er zit 2 jaar garantie op de ergonomische hoofdkussens van Best Life Hoofdkussen Guna.

Voordelen Guna

✅ Opent de luchtwegen en stimuleert de bloedsomloop;

✅ Hoofdkussen ergonomisch dat de slaaphouding verbetert;

✅ Goed ergonomisch kussen voor rug- en zijslapers;

✅ Ondersteunt de nek en schouders optimaal, want hij brengt hoofd en wervelkolom in een rechte lijn (neutrale positie);

✅ Geschikt voor zwangere vrouwen;

✅ Gemaakt van traagschuim zoals de beste ergonomische kussens;

✅ Anti-allergeen;

✅ Gemakkelijk op te rollen en mee te nemen;

✅ Niet goed = geld terug én 2 jaar garantie.

Nadelen Guna

❌ Niet geschikt voor andere type slapers, zoals buikslapers.


Bekijk meer productinformatie

2. Perfect Pillow

Op nummer 2 staat het Perfect Pillow: een ergonomisch kussen dat de nek ondersteunt tijdens het slapen. Dit nekrolkussen of ergonomisch kussen is een kussen voor nekklachten. Het helpt bij het verminderen van pijn in de nek en schouders, door de maximale ondersteuning. Zoek je een kwalitatief goed ergo kussen (ergonomisch kussen nek), dan is het Perfect Pillow een aanrader. Het helpt niet alleen een slechte slaaphouding corrigeren, maar werkt ook door in je houding gedurende de dag.

Beste Ergonomisch Kussen  Review

Dit kussen zijslaper nekklachten is gemaakt van traagschuim. Uniek (in vergelijking met andere traagschuim nekkussens) is dat Perfect Pillow geheel wasbaar is. Daardoor gaat hij extra lang mee en blijft hij lekker schoon. Ook is het een ademend en ventilerend nekkussen én is het verkrijgbaar in twee maten. Kies voor medium (38x68x10cm) of large (38x68x12cm).

Ik vind dit type ergonomische kussens prettig, omdat je er de hele dag profijt van heb. Sinds ik Perfect Pillow gebruik merk ik echt dat mijn nek en schouders minder stijf aanvoelen. Het heeft wel even geduurd natuurlijk, want ik heb jaren verkeerd geslapen (verkeerd kussen) op een donzen kussen. Volgens de fysiotherapeut had ik duidelijk een ergonomisch kussen nodig. Nu ik de juiste slaaphouding aanneem op zo’n goed ergonomisch kussen, is mijn situatie echt veranderd. Voor mij is dit daarom nummer 2 in beste ergonomische kussens.

Voordelen Perfect Pillow

✅ Duurzaam en kwalitatief goed nekkussen (een wat dikker kussen);

✅ Corrigeert de slaaphouding en de (werk)houding overdag;

✅ Gemaakt met traagschuim vulling;

✅ Ademend en ventilerend laag kussen;

✅ Dit type ergonomisch kussen is volledig wasbaar (goede hygiëne);

✅ Verkrijgbaar in twee maten: M en L.

Nadelen Perfect Pillow

❌ De levering van dit beste kussen kan maximaal 3 werkdagen duren;

❌ Relatief prijzig nekkussen.


Bekijk meer productinformatie

3. Best Life Hoofdkussen Arteni

Het Best Life Hoofdkussen Arteni is het beste ergonomisch kussen nekklachten. Het is een van de ergonomische kussens waar extra aandacht aan is besteed tijdens het ontwerpen ervan. Zo houdt dit ergonomisch kussen de wervelkolom in een neutrale houding voor een goede slaappositie en helpt het om pijn in de rug nek en schouders te verminderen.

Beste Ergonomisch Kussen  Review

Dankzij Best Life Hoofdkussen Arteni kan je lichaam elke nacht heerlijk ontspannen. Bovendien zorgt het traagschuim materiaal voor een druk verlagende werking en een verbetering van de bloedsomloop in het lichaam. Dit ergonomische kussen kan ook gebruikt worden door zwangere vrouwen om een onnatuurlijke houding of verkeerde houding te verbeteren en lichamelijke klachten te beperken.

Dit traagschuim ergonomische kussen is ontworpen in samenwerking met verschillende slaap experts en ergonomische experts.  En dat merk ik, want ik wordt echt uitgerust wakker als ik hier op slaap! Het kussen is zelfs geschikt voor buikslapers zoals ik en geeft toch een verlichtend effect aan mijn nek en rug. Ik ben daarom enthousiast. Weet jij nog niet zeker of dit hét ergonomisch kussen voor jou is? Probeer het Best Life Hoofdkussen Arteni 28 dagen uit en krijg je geld gewoon terug als het toch niet bevalt. Je kunt kiezen uit een hoge ligging (61x35x11cm) of lage ligging (61x35x6,5cm). Bestel je vandaag vóór 19:00 uur, dan heb je jouw ergonomisch hoofdkussen morgen al in huis.

Voordelen Arteni

✅ Geschikt ergonomisch kussen voor zij-, buik- en rugslapers;

✅ Verbetert de slaaphouding en opent de luchtwegen;

✅ Heeft een traagschuim vulling;

✅ Anti-allergeen (anti allergie, wasbare hoes);

✅ Verlicht en verhelpt klachten aan de rug, nek en schouders;

✅ 28 dagen uitproberen (niet goed = geld terug);

✅ Keuze uit drie soorten stevigheid: zacht kussen, medium en hard en twee verschillende maten: hoge ligging of lage ligging;

✅ Twee jaar garantie op dit ergonomisch kussen.

Nadelen Arteni

❌ Alleen de anti allergie hoes is wasbaar, maar het kussen zelf niet.


Bekijk meer productinformatie

4. Cloudpillo

Cloudpillo behoort tot het type ergonomisch kussens dat de contouren van je lichaam onhoudt. Dat komt doordat het gemaakt is van traagschuim oftewel memory foam. Daardoor kun je er heerlijk in wegzakken, maar word je toch voldoende ondersteunt op de plekken waar dat nodig is. Het is een geschikt kussen voor zowel rug- en zijslapers als buikslapers. Bovendien is het een diervriendelijk model en past hij dankzij de afmetingen (71x50cm) in vrijwel elke kussensloop.

Beste Ergonomisch Kussen  Review

Wat Cloudpillo uniek maakt in zijn soort ergonomisch kussens, is dat je hem helemaal naar wens kunt afstellen. Je kunt de inhoud van de vulling namelijk helemaal naar wens bijvullen of juist verwijderen. Het is daardoor het beste ergonomisch hoofdkussen voor iedereen. Daardoor maken nek- en rugklachten geen kans meer en ga jij een stuk fitter door het leven.

Je kunt het Cloudpillo hoofdkussen na aanschaf eerst uitproberen. Je mag namelijk 30 dagen proefslapen op dit type goede ergonomische kussens. Ben je na die periode om? Dan kun je hem houden. Toch niet zo enthousiast? Dan kun je hem gewoon retour sturen en krijg je je geld terug. Je loopt dus geen enkel risico! Ik vond het zelf heel prettig om van deze proefperiode gebruik te maken. Nadat ik zo lang een verkeerde houding heb gehad, was ik echt toe aan een goede nachtrust. Ik heb verschillende slaaphoudingen geprobeerd op dit Cloudpillo hoofdkussen en ik word in alle gevallen eigenlijk uitgerust wakker. Heel fijn!

Voordelen Cloudpillo

✅ Dikker kussen nodig of juist een medium stevigheid? Bepaal het zelf dankzij de aanpasbaarheid;

✅ Ideaal voor rug- en zijslapers en wie op de buik slaapt;

✅ Gemaakt van traagschuim voor een juiste houding en om lichamelijke klachten te voorkomen;

✅ Je mag 30 dagen proefslapen om te zien of dit nieuwe kussen past bij jouw persoonlijke voorkeur;

✅ Diervriendelijk, goed kussen.

Nadelen Cloudpillo

❌ Je hebt op dit kussen maar 1 jaar garantie i.p.v. 2 zoals bij veel andere merken;

❌ Volgens reviews kan dit kussen nogal hard aanvoelen en daar houdt niet iedereen van.


Bekijk meer productinformatie

5. Emma Kussen

En dan is er nog het Emma Kussen, een kussen dat temperatuur reguleert én verstelbaar is in hoogte en ligcomfort. Zoek je het juiste kussen voor zomer en winter en wil je zelf bepalen wat voor jou de juiste houding is? Dan is het Emma Kussen ideaal, want het past bij elke persoonlijke voorkeur. Of je nu in een rechte lijn wilt slapen, op je rug slaapt of een andere favoriete slaaphouding hebt; met Emma is het allemaal mogelijk. De afmetingen zijn 71x40cm, waardoor dit kussen in vrijwel elke kussensloop of katoenen hoes past.

Beste Ergonomisch Kussen  Review

Een slechte nachtrust heb je niet meer als je van het Emma Kussen gebruikmaakt. Het is namelijk het ideale kussen voor wie wispelturig is en regelmatig andere wensen heeft. Af en toe slapen op een hoog kussen voor de beste slaaphouding? Of neem je liever een houding aan waarin optimale ondersteuning voor je nek mogelijk is? Jij kiest. Dat is mogelijk dankzij het adaptieve Visco-schuim waarvan het gemaakt is. Deze ondersteunt de nek en rug heel nauwkeurig en dankzij het blauwe gel krijg je op warme dagen voldoende verkoeling. Ook wordt vocht snel afgevoerd dankzij de koelende hoes.

Wat mij betreft is Emma Kussen een uitstekende keuze, want dit kussen zorgt ervoor dat je continu kunt afwisselen. Dat hoeft natuurlijk niet; eenmaal je favoriete slaaphouding ontdekt, dan kun je die natuurlijk gewoon aanhouden. Maar ik vind het heel fijn dat ik hier wel alle kanten nog mee op kan. Dankzij de verschillende lagen kan ik in elke gewenste houding liggen. Kortom: altijd de goede houding voor de hele nacht! Je hoeft mij natuurlijk niet op mijn woord te geloven. Probeer het gewoon zelf, want je mag 100 nachten proefslapen op dit Emma Kussen!

Voordelen Emma Kussen

✅ Ademend en hypoallergeen materiaal (dus goede ventilatie);

✅ Traagschuim vulling (Visco-schuim vulling) voor optimale ondersteuning van de nek en schouders;

✅ Verstelbaar in hoogte en ligcomfort;

✅ Je mag maar liefst 100 nachten proefslapen; ontdek zo de houding waarin jij het beste op dit kussen ligt;

✅ Altijd een ontspannen houding, doordat hij koelte en warmte reguleert.

Nadelen Emma Kussen

❌ De vulling is medium, wat niet past bij ieders persoonlijke voorkeur;

❌ Hij is wat prijziger in vergelijking met de andere modellen.


Bekijk meer productinformatie

Beste ergonomisch kussen 2024

Ben je benieuwd naar welk ergonomisch kussen of ergonomische kussen mijn favoriet is? Dat vertel ik je graag. Nu ik onderzoek heb gedaan naar de beste ergonomische kussens, staat voor mij op nummer 1 Best Life Hoofdkussen Guna.

Beste Ergonomisch Kussen  Review

Life Hoofdkussen Guna is het beste orthopedische kussen, want het biedt de meeste voordelen voor de juiste slaaphouding. Zo is het niet alleen een hoofdkussen, maar ook een ergonomisch nekkussen. Het opent de luchtwegen, stimuleert de bloedsomloop en is geschikt voor zowel rug-als zijslapers. Dit kussen is gemaakt van traagschuim en anti allergeen materiaal. Hij is bovendien geschikt voor zwangere vrouwen, kan gemakkelijk opgerold en meegenomen worden én je krijgt er 2 jaar garantie op. Ben je een buikslaper, dan is dit niet de beste keuze voor jou, maar anders absoluut wel! De speciale kussens van Best Life (en dan vooral Best Life Hoofdkussen Guna) zijn wat mij betreft echt aanraders en daarom met recht de beste ergonomische kussens.


Ergonomisch kussen ervaringen en reviews

Ben je benieuwd naar de ergonomisch kussen ervaringen en ergonomisch kussen reviews van anderen? Ik heb een aantal interessante ergonomische hoofdkussen reviews verzameld waar je zeker iets aan hebt!

Best Life Hoofdkussen Guna review

Sanja vertelt over het Guna kussen: “Ik slaap echt veel beter met dit ergonomische kussen. Ik heb geen last van nekpijn meer dus een goed ergonomisch kussen. Ook lig ik meteen in de juiste slaappositie als ik ga liggen op dit ergonomische kussen. Voorheen zakte ik zo door mijn kussen heen maar nu niet meer. Top.”

Perfect Pillow Medipoint review

David zocht een medisch kussen dat hij voor zijn nek kon gebruiken. “Ik heb altijd nekklachten gehad en een geschikt ergonomisch kussen buikslaper vinden is dan een uitdaging. Gelukkig slaap ik nu weer heerlijk met dit ergonomische kussen Perfect Pillow van Medipoint. Ik wil nooit meer zonder ergonomische kussens!”

Beste Ergonomisch Kussen  Review

Arteni review

“Dankzij Arteni heb ik de juiste houding tijdens de nacht. Ik wil nog weleens op mijn rug slapen en dat kan ook gewoon prima hiermee. Ik ben voor medium stevigheid gegaan en ik vind het echt heerlijk. Elke nacht weer”, schrijft Zoraya.

Cloudpillo review

“Ik kan heel kort zijn over mijn mening. Cloudpillo is echt de moeite waard als je optimale ondersteuning zoekt in je slaappositie. Ik moest wel even wennen aan de stevigheid, niet iedereen leek daar blij mee in de reviews. Maar ik wel”, vertelt John.

Emma Kussen review

Gani heeft het Emma Kussen gekocht en schrijft in zijn review: “Dit kussen is super goed voor mijn nek. Ook is de service goed als je bestelt en de klantenservice is vriendelijk.”

Beste Ergonomisch Kussen  Review

Ergonomisch kussen kopen checklist: hier moet je op letten!

Wil je een ergonomisch hoofdkussen of ander soort ergonomisch kussen kopen? Dan zijn er een aantal dingen om op te letten.

Bepaal je wensen

Allereerst is het fijn als je kunt kiezen uit verschillende formaten en/of variaties in stevigheid. Vaak heb je die keuze bij ergonomische kussens wel, maar lang niet altijd. 

Bepaal je doel

Verder moet je ergonomische kussen geschikt zijn voor het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Heb je last van je nek? Kies een kussen voor nekklachten. Ondersteuning nodig in je rug? Neem dan een ergonomisch kussen rug. Voor ondersteuning bij de benen is een ergonomisch kussen benen juist geschikt. Deze ergonomische kussens zijn verschillend van vorm. Het is daarom belangrijk om het juiste ergonomische kussen te kopen voor een goede slaaphouding.

Ergonomisch of niet?

Tot slot is het belangrijk om je ergonomische kussen te testen. Dan weet je zeker dat je een medisch kussen of ergonomisch kussen koopt dat goed past bij jouw lichaam. Als een kussen ergonomisch is, dan vormt het gelukkig mee naar je lichaamscontouren. Dat scheelt al in het comfort en voorkomt slecht slapen en/of gapen gedurende de dag.

Meest gestelde vragen over een ergonomisch kussen

Heb je nog vragen over ergonomische kussens? Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar een goed kussen voor zijslapers, een ergo kussen tegen nekklachten of heb je een andere vraag over jouw toekomstige ergonomische kussen? Lees dan nog even verder en ontdek de juiste slaap tips voor jou.

Wat is het beste ergonomische kussen?

Het beste ergonomische kussen dat ik heb ontdekt is Guna. Het opent de luchtwegen, stimuleert de bloedsomloop en is geschikt voor zowel rug-als zijslapers. Dit kussen is gemaakt van traagschuim en anti allergeen materiaal. Hij is bovendien geschikt voor zwangere vrouwen, kan gemakkelijk opgerold en meegenomen worden én je krijgt er 2 jaar garantie op. Kortom: de beste keuze!

Wat is de werking van een ergonomisch kussen? 

De werking van een ergonomisch kussen is dat je er beter, comfortabeler en dieper door slaapt. Het orthopedische kussen of ergonomisch hoofdkussen dat je kiest, moet passen bij je slaappositie. Kies bijvoorbeeld een ergonomisch kussen zijslaper (als kussen zijslaper nekklachten) als ergonomisch hoofdkussen. Of ga juist voor een model dat geschikt is voor slapen op de buik of rug. Zo’n ergonomisch kussen helpt elk type slaper in elke slaaphouding aan een betere nachtrust.

Hoe gebruik je een ergonomisch kussen correct?

Vraag jij je af: een ergonomisch kussen, hoe gebruiken we die? Afhankelijk van het type slaper dat je bent, gebruik je een ergonomisch kussen op de volgende manier. Plaats het ergonomisch kussen of ergonomisch kussen onder je hoofd als hoofdkussen. Dit geldt voor elk type slaper, van ergonomisch kussen zijslaper tot buikslaper. Een ergonomisch kussen benen plaats je tussen je benen om wrijving en druk van de benen en knie→n te voorkomen. En een ergonomisch nekrolkussen plaats je precies onder je nek voor extra ondersteuning.ᅠ

Welk ergonomisch kussen nekklachten gebruiken? 

Zoek je een geschikt kussen voor nekklachten? Ook voor nekklachten zijn ergonomische kussens verkrijgbaar. Het beste ergonomisch kussen nek (speciaal kussen voor de nek) isᅠBest Life Hoofdkussen Arteni. Zo heb je nooit meerᅠhoofdpijn na het slapen. Dit ergonomisch kussen biedt veel voordelen en is voorzien van een laagje cooling gel. Daardoor krijg je het nooit te warm met dit ergonomische kussen in je nek. Heb je echt veel nekklachten, dan kan het ook helpen om overdag een nek massage apparaat te gebruiken. Zo blijft je houding dag en nacht goed en verlicht je de druk op je gewrichten optimaal.

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Orthopedie.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen.