Home > Bezoek orthopeed bij spier- en gewrichtsklachten

Bezoek orthopeed bij spier- en gewrichtsklachten

Minimaal 1 op de 3 Nederlanders krijgt op enig moment last van spieren of gewrichten. Er zijn veel mensen die denken dat het vanzelf overgaat en dat deel gaat niet naar de huisarts toe met de klachten. Voor uw gezondheid kunt u dat beter wel doen. Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat u doorgestuurd wordt naar een orthopeed. Deze kan u helpen bij het bestrijden van de pijn in de spieren of gewrichten.

Via de huisarts

De meeste mensen die met spier- en gewrichtsklachten een bezoek brengen aan de huisarts zullen doorgestuurd worden naar een orthopeed. Om de pijnklachten zo gering mogelijk te houden, kunt u dit het beste ook doen. In de meeste gevallen is een bezoek aan een orthopeed niet eenmalig en zullen er meer behandelingen gepland moeten worden. Weet u niet goed bij welke orthopeed u een afspraak moet inplannen? Vraag dan eens aan bekenden of zij goede ervaringen hebben of kijk naar recensies van orthopeden bij u in de buurt. U kunt het beste kiezen voor een orthopeed met goede recensies. 

Juiste verzekering afsluiten

Orthopeden zijn over het algemeen vrij duur, maar sommige zorgverzekeringen dekken de kosten wel. U wilt natuurlijk niet voor onverwachte kosten komen te staan. Het is daarom belangrijk om er van tevoren voor te zorgen dat u alles goed geregeld hebt. Komt het eind van het jaar eraan? Dan kunt u overstappen van zorgverzekering, mochten deze behandelingen via uw huidige pakket niet vergoed worden. Het is verstandig om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken bij een zorgvergelijker. Hier kunt u toevoegen welke zorg u graag vergoed zou willen hebben. De zorgvergelijker zet voor u dan verschillende pakketten en zorgverzekeraars op een rijtje zodat u makkelijker een keuze kunt maken. U kunt hier bijvoorbeeld kiezen hoeveel orthopedische behandelingen er in het pakket moeten zitten. Of u 100 procent of 75 procent (of een ander percentage) van deze behandelingen vergoed wilt hebben. Maar ook kunt u direct andere zaken zoals tandartsvergoedingen, vergoedingen voor lenzen/bril, of fysiotherapeuten makkelijk op een rijtje zetten. 

Wat kunt u zelf doen?

Vaak krijgt u van de orthopeed een bepaald aantal oefeningen die u thuis kunt herhalen om zo nog sneller van de pijn verlost te zijn. Soms heeft u hier ook bepaalde fitnessaccessoires voor nodig. Deze kunt u makkelijk nieuw of tweedehands aanschaffen. Zorg wel dat u de oefeningen zo vaak doet als aangeraden door de orthopeed. Deze stemt de intensiteit af op uw fysiek en klachten, zodat de oefeningen zo optimaal mogelijk bijdragen aan het herstel. Zelfs als het doen van de oefeningen voor enig ongemak zorgt, vanwege de pijnklachten.