Coronavirus legt veel behandeling door fysiotherapeuten: Blijf met deze instructies en oefeningen op papier in beweging

Als je last hebt van pijnlijke gewrichten, kun je bepaalde bewegingen niet of moeilijk maken. Toch is het juist belangrijk om tijdens de coronacrisis in beweging te blijven, om te voorkomen dat de pijn erger wordt of terugkomt. 

Gewrichtsklachten ontstaan vaak door overbelasting, artrose en soms door een ontsteking. Vaak blijft de oorzaak onbekend. Maar wat de oorzaak van gewrichtspijn ook is, het algemene advies is toch wel om zo veel mogelijk te (blijven) bewegen. Dat helpt om de spieren en gewrichten sterk en soepel te houden, en de pijn te verminderen.

Blijf in beweging

Ook als bewegen doet pijn, is in beweging blijven heilzaam en kan meestal geen kwaad. Zelfs als een ontstoken gewricht dik, warm of rood is, kan het geen kwaad om te bewegen, meldt Thuisarts.nl. Wel is het goed om rustig te beginnen en je gewrichten niet te overbelasten. Begin bijvoorbeeld met tien minuten per dag en breid dit langzaam uit tot een half uur. Als je merkt dat de klachten tijdens of na het bewegen verergeren, probeer het dan tijdelijk wat rustiger aan te doen. Als het weer beter gaat, kun je het gewricht wat meer belasten. Kies bij voorkeur voor een bewegingsvorm waarbij je gewrichten regelmatig (en dus niet plotseling) worden belast, zoals:

  • fietsen
  • zwemmen
  • wandelen
  • yoga

Pijn gaat meestal vanzelf over

Volgens Thuisarts.nl gaan de meeste gewrichtsklachten vanzelf over. Zelfs hardnekkige klachten kunnen soms na enkele weken nog verminderen. Probeer wel in beweging te blijven, dit kan voorkomen dat de pijn terugkomt of verergert. Eventueel kun je de hulp inschakelen van een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck). Die geeft aan hoever je kunt gaan en welke bewegingen en oefeningen passen bij jouw gewrichtsklachten.

Oefeningen van de fysiotherapeut

Verschillende fysiotherapeuten, ziekenhuizen en revalidatiecentra hebben  patiëntinstructie, informatiemateriaal voor patiënten en oefeningen beschikbaar zijn gesteld 

Onderstaande pagina’s zijn voor iedereen toegankelijk en bevatten oefenmateriaal. Fysiotherapeuten gebruiken deze oefeningen in de zorg op afstand voor patiënten en om patiënten verder te ondersteunen.

Patienteninformatie

Ademspierkrachttraining

(vroeg-) Mobilisatie en oefentherapie 

Disclaimer
UMCU:  Dit materiaal in beschikbaar gesteld door het UMC Utrecht
DZ:  Dit materiaal is beschikbaar gesteld door het Deventer ziekenhuis
AmsterdamUMC:  Dit materiaal is beschikbaar gesteld door het Amsterdam UMC
Rijnstate: Dit materiaal is beschikbaar gesteld door Rijnstate
Catharina: Dit materiaal is beschikbaar gesteld door Catharina
Maatricht UMC+: Dit materiaal is beschikbaar gesteld door Maastricht UMC+