eHealth en de verpleegkundig specialist orthopedie zorgen voor meer efficiëntie in de orthopedische zorg

Patiënten met klachten aan spieren en gewrichten kunnen tegenwoordig ook geholpen worden  met behulp van een app die huisartsen direct verbindt met een orthopeed. Tijdens een proef met huisartsen in Nijmegen bleek dat mensen met spier- en gewrichtsklachten sneller de juiste zorg krijgen door inzet van een digitale app waarmee de huisarts medisch specialisten om advies kunnen vragen.

App biedt snel contact met specialist

Via een app kan de huisarts contact opnemen met een orthopeed of bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist orthopedie. Via een beveiligde omgeving stuurt de huisarts gegevens over klachten door. Binnen 24 uur ontvangt de huisarts een advies waarbij wordt aangegeven of verwijzing naar het ziekenhuis wel of niet nodig is. Is dat niet het geval, dan, kan de orthopeed adviseren over een mogelijke behandeling of vervolgzorg voor de patiënt.

Doorverwijzing naar orthopeed vaak niet nodig

Met de app kan de kwaliteit van de orthopedische zorg worden verbeterd doordat de samenwerking tussen orthopedisch chirurgen, verpleegkundig specialisten en physician assistants verbetert.Via eHealth kunnen alle specialisten binnen de orthopedie de zorg op afstand verbeteren.  Patiënten krijgen zo sneller de juiste zorg.

In veel gevallen is doorverwijzing naar een orthopeed niet nodig. En dat zorgt voor veel efficiëntie. De patiënt hoeft dan niet te wachten op een behandeling in het ziekenhuis en kan sneller en dicht bij huis terecht voor de juiste zorg. Een patiënt kan ook terecht bij de verpleegkundig specialist orthopedie. Die werkt zelfstandig en heeft veel kennis van zaken.

Een verpleegkundig specialist is een ervaren verpleegkundige met opleiding HBO verpleegkunde, gevolgd door een twee- of driejarige hbo-master. Vaak heeft een verpleegkundig specialist een Verpleegkunde opleiding gedaan en een aanvullende opleiding in een bepaald vakgebied gevolgd. De verpleegkundig specialist heeft veel kennis van zaken. Een verpleegkundig specialist orthopedie combineert medische en verpleegkundige behandelingen.

Voorbeelden van medische behandelingen zijn:

  • Het voorschrijven van medicijnen of het verrichten van kleine ingrepen.
  • Zelfstandig spreekuur draaien.
  • Het onderzoeken van patiënten.
  • Zelfstandig diagnoses stellen en een behandelplan bespreken.

Voorbeelden van verpleegkundige behandelingen zijn:

  • Aandacht voor preventie.
  • Helpen met een gezonde leefstijl.
  • Leren omgaan met de ziekte.
  • Coaching om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.
  • De behandeling gaat in overleg met de patiënt en is gericht op de kwaliteit van leven.
  • De VS kijkt niet alleen naar de ziekte, maar ook naar de zieke en andere factoren die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan sociale omstandigheden en de psychische belasting van een ziekte.

Vaak krijgt iemand binnen de orthopedie zorg van verschillende zorgverleners: een medisch specialist, fysiotherapeut, verpleegkundige en verpleegkundig specialist. Dan is het ontzettend belangrijk dat alle zorg op elkaar is afgestemd. Deze taak neemt de verpleegkundig specialist orthopedie vaak op zich, wat ook wel de regiebehandelaar wordt genoemd.

Een verpleegkundig specialist orthopedie heeft nauw contact met de artsen. Een verpleegkundig specialist orthopedie doet vaak het controle spreekuur voor mensen die een prothese hebben gekregen of opgenomen zijn geweest in verband met een gebroken heup. Naast deze taken geven zij groepsvoorlichting, zijn ze betrokken bij de ontwikkelingen van voorlichtingsmaterialen voor patiënten en wetenschappelijk onderzoek. Tevens houden ze zich bezig met de opzet of verbetering van (nieuwe) zorgtrajecten binnen de zorgeenheid orthopedie.