Slijmbeursontsteking elleboog

Achter de elleboog loopt ook een slijmbeurs, de bursa olecrani. Deze slijmbeurs kan net als de andere slijmbeurzen in het lichaam, ontstoken raken. Dit wordt dan een slijmbeursontsteking genoemd. Ook weleens studentenelleboog genoemd, omdat studenten vaak op hun ellebogen steunen als ze aan het leren zijn. De slijmbeurs kan daardoor geïrriteerd en ontstoken raken.

Andere oorzaken zijn overbelasting van het gewricht, een val of een infectie. Als de ontsteking in de elleboog veroorzaakt wordt door een bacterie (een infectie dus), dan is er sprake van een bacteriële slijmbeursontsteking.

In het lichaam zitten op diverse plaatsen slijmbeurzen. Deze slijmbeurzen zorgen ervoor dat spieren, botten en pezen soepel langs elkaar en over elkaar heen kunnen bewegen en niet tegen elkaar aan gaan schuren. Ook beschermen de slijmbeurzen uitstekende botdelen.

Symptomen slijmbeursontsteking in de elleboog

Het belangrijkste symptoom van een ontsteking in de elleboog is pijn. Met name als er druk op de slijmbeurs wordt uitgeoefend. Ook kan men zich beperkt voelen in de bewegingsmogelijkheden van de elleboog. De huid boven de slijmbeurs kan ook warmer aanvoelen en rood verkleurd zijn.

Als er sprake is van een bacteriële slijmbeursontsteking kan er ook koorts optreden en er is er vaak sprake van extra roodheid. Vaak is er dan eerder weefselschade ontstaan, waardoor de bacterie in de slijmbeurs heeft weten te komen.

Diagnose slijmbeursontsteking in de elleboog

De diagnose wordt meestal gesteld door het afnemen van een anamnese en lichamelijk onderzoek. De arts kan hierbij spreken over CANS: Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder. De slijmbeurzen rond de elleboog vallen hieronder.

Behandeling slijmbeursontsteking in de elleboog

Meestal gaan slijmbeursontstekingen over door rust, door het vermijden van overbelasting van de elleboog en door gedoseerd te bewegen. Medicijnen kunnen helpen om de ontsteking te remmen. Bij een bacteriële ontsteking moet de slijmbeurs worden geopend en eventueel antibiotica worden gegeven.

Niet teveel leunen op de ellebogen helpt ook. Zeker als dat de oorzaak is geweest (studentenelleboog).

Een fysiotherapeut kan hierin adviseren. Bijvoorbeeld over welke bewegingen het beste vermeden kunnen worden, om verdere overbelasting tegen te gaan.

Mocht de ontsteking in de elleboog hierdoor niet overgaan, dan moet de elleboog nader onderzocht worden. Het is dan raadzaam om door de huisarts doorverwezen te worden naar een orthopedisch chirurg. De slijmbeurs kan in ernstige gevallen operatief verwijderd worden.