Ergonomisch toetsenbord kopen? Dit zijn de beste ergonomische toetsenborden van 2024

Een goede bureaustoel is belangrijk, net als een muis en de juiste houding. Je denkt dit allemaal te hebben en toch voel je je lichaam na een werkdag. Het is niet alleen vervelend, maar ook nog eens onnodig. De kans is groot dat een ergonomisch toetsenbord ervoor zorgt dat je weer pijnvrij kunt werken.

Nu zijn er erg veel ergonomische toetsenborden. Draadloos, van een bekend merk, goedkoop. Al deze apparaten zie je in dit artikel voorbij komen. En we hebben uiteraard ook volop aandacht voor de R-Go Split Break. Dit is op dit moment het beste ergonomische toetsenbord.

Vijf keer het beste ergonomische toetsenbord

Niet ieder toetsenbord is ergonomisch en niet ieder ergonomisch toetsenbord is goed. Dit ziet eruit als een uitspraak van Johan Cruijff, wat betekent dat het een waarheid als een koe is. Hieronder zie je wat de beste aankopen zijn. Verderop in dit artikel leggen we nog uit waarom een toetsenbord ergonomisch moet zijn.

R-Go Split Break

De R-Go Split Break bestaat, zoals je misschien al aan de naam kan zien, uit twee delen. Dat is natuurlijk niet de reden dat dit het beste ergonomische toetsenbord is. Een combinatie van factoren is hier verantwoordelijk voor. De R-Go Split Break stimuleert je met geïntegreerde pauzesoftware om af en toe een break te nemen.

Daardoor houd je de doorbloeding van je lichaam op peil en voorkom je overbelasting. Het voordeel van het kunnen splitsen, is dat je je polsen op de gewenste manier kunt neerleggen. Dat splitsen is dankzij de ingebouwde magneet heel eenvoudig.

Omdat dit een lekker klein ergonomisch toetsenbord is, is je muis altijd binnen handbereik. De toetsaanslag is licht, waardoor je nauwelijks spanning op je spieren krijgt. Bij R-Go Tools hebben ze overal aan gedacht. De kleursignalen in het toetsenbord geven aan hoe je gezond werkt en wanneer het tijd voor pauze is.

Het ultradunne toetsenbord is makkelijk mee te nemen. Als je achter dit toetsenbord zit te werken, ervaar je de ultieme ontspanning. En je hoeft niet bang te zijn voor extreme prijzen. De R-Go Split Break heeft een scherpe prijs.

Microsoft Ergonomisch Toetsenbord

Een van de bekendste merken op het gebied van online technologieën is Microsoft. Het zal je dan ook niet verbazen dat we van dit merk ook verschillende accessoires hebben gevonden. Hier laten we je het beste Microsoft ergonomisch toetsenbord zien. Hierop werk je de hele dag zonder moe te worden of pijn te krijgen.

De demping is uitstekend en de polssteun is bedekt met een luxe stof. Daardoor heb je de hele dag comfort. Zachte toetsen zijn belangrijk, omdat dit de inspanning tot een minimum beperkt. Op harde toetsen moet je beter je best doen, waardoor je spieren extra belast worden.

Ben je al een gebruiker van Microsoft? Dan profiteer je van verschillende voordelen. Zo zijn er voor Microsoft 365 speciale functietoetsen, emoji’s en een simpele afspeelbediening. Je werkt snel en efficiënt op het afzonderlijke numerieke toetsenblok.

We hebben ook nog even, zoals we altijd doen, naar de reviews van andere gebruikers gekeken. Die zijn bij dit ergonomische toetsenbord erg goed. Stil, goed voor je polsen en gebruiksvriendelijk lezen we terug.

Perixx Periboard 612

Het beste draadloos ergonomisch toetsenbord is het Periboard 612. Naar dit ontwerp blijf je even wat langer kijken, omdat je wilt zien hoe het nu precies is vormgegeven. Dit toetsenbord heeft enkele bochtjes en is gesplitst. Hierdoor worden je polsen ondersteund en heb je minder druk op je zenuwen en je onderarm.

Je zit in een natuurlijke houding te typen, waardoor de kans op RSI en Carpale-tunnelsyndroom aanzienlijk kleiner wordt. De toetsaanslag is extra licht, met als gevolg dat er geen onnodige spanning op je spieren ontstaat. Voor iedereen met RSI-klachten en mensen die lange tijd moeten typen, is dit het perfecte ergonomische toetsenbord.

Het Perixx Periboard 612 kan verbonden worden met Bluetooth en een 2,4ghz verbinding. Dit toetsenbord heeft 7 multimediatoetsen die zowel werken met Windows als met Mac. Er is een switch waarmee geschakeld kan worden tussen Windows en MAC OS X. Er worden ook 4 toetsen meegeleverd waarmee je ook visueel een MAC OS toetsenbord krijgt.

Je ziet het, dit is een absolute topper om mee te werken. Het draadloze aspect is een groot voordeel, net als de fijne toetsen en de extra mogelijkheden.

Logitech Wave Keys

Logitech is een goed en bekend merk, waarvan ook veel accessoires te koop zijn. Wave Keys is het beste Logitech ergonomisch toetsenbord. Dit draadloze toetsenbord is op zo’n manier gevormd dat het meteen vertrouwd aanvoelt. De hele dag werk je in een natuurlijke houding.

De handsteun is gewatteerd met traagschuim, waardoor je polsen continu comfortabel kunnen liggen. Het bord zelf heeft een golvend ontwerp. Daardoor plaats je je handen makkelijker in een natuurlijke positie. Dat geldt ook voor je polsen en daarmee voor je complete houding.

Een mooie extra optie is dat je de Logitech Wave Keys kunt personaliseren met sneltoetsen. Dit regel je met de Logi Options+-app. Zo verloopt je werk nog vlotter. Door met Bluetooth te verbinden, schakel je met één tik tussen je computer, tablet en telefoon.

De batterijduur van dit ergonomische toetsenbord is ongeveer drie jaar. De batterijen (AAA) zitten in de doos. Voor de plastic onderdelen is gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. De Wave Keys is ook gecertificeerd CO2-neutraal.

Renkforce RF-WKB-511

De prijs is altijd een belangrijke factor. We hebben er bij het opmaken van deze lijst dan ook voor gekozen om geen extreem dure apparaten te selecteren. Natuurlijk is er altijd baas boven baas. De Renkforce RF-WKB-511 is het beste goedkope ergonomische toetsenbord. Goedkoop, maar kwalitatief uitstekend.

Het golfprofiel heeft een ergonomische knoppenindeling, waardoor je handen en polsen in een comfortabele houding liggen. De palmsteun is lekker zacht. Je kunt maximaal 3 apparaten koppelen aan dit toetsenbord, 2 via Bluetooth en 1 apparaat via de 2,4 GHz usb nano-ontvanger. Via de toggle-knop schakel je eenvoudig tussen gekoppelde apparaten.

De ingebouwde batterij is oplaadbaar. Je zult deze niet snel moeten opladen, omdat hij ruim 100 uur meegaat als ie volledig vol is. Na 5 seconden zonder aanraking schakelt het toetsenbord naar de stand-by modus. De slaapstand gaat na een half uur zonder actie vanzelf aan.

Dit toetsenbord werkt met Windows, Mac, iOS, iPad OS en Android. Je hebt geen speciale software nodig en kunt meteen aan de slag. Je ziet dat goedkoop ook prima kan zijn.

Ergonomisch toetsenbord en de voordelen

Stiekem weet iedereen die veel typt dat een gewoon toetsenbord klachten veroorzaakt. Zeker wanneer je veel typt, voel je aan het eind van de dag vermoeidheid in je handen, polsen en armen. Hoe komt dat? Je moet een onnatuurlijke houding aannemen om goed te kunnen typen.

Waarschijnlijk ben je dit artikel online aan het lezen. Als je achter een pc of laptop zit, moet je je typhouding eens aannemen. En kijk nu goed naar je armen, handen en polsen. Dat ziet er niet comfortabel uit. Omdat je het gewend bent, krijg je niet meteen klachten. Maar op termijn ontstaan die wel. Straks laten we je zien wat de meest voorkomende klachten zijn. Eerst is het tijd voor de voordelen van ergonomische toetsenborden.

Minder klachten

Het meest prettige voordeel hebben we hierboven eigenlijk al benoemd. Klachten verdwijnen en komen ook niet meer terug. Je handen, polsen en armen liggen in een comfortabele houding. Dat de toetsen zacht zijn, zorgt voor een minimum aan spierspanning. Niet alleen de pijn verdwijnt, ook de kans op langdurige of chronische blessures wordt een stuk kleiner.

Meer werkplezier en productiviteit

Pijn tijdens het typen is niet alleen pijnlijk, het kan je werkdag ook flink vergallen. Wanneer je weet dat typen voor problemen zorgt, ga je hier tegenop zien. Dat komt je werkplezier niet ten goede. Niet alleen voor jou is dit vervelend, maar ook voor je werkgever.

Met een goed ergonomisch toetsenbord komt het plezier terug en gaat je productiviteit weer omhoog. Iedereen heeft er dus wat aan.

Dit zijn bekende klachten door typen

Bij klachten als gevolg van typen en een verkeerde houding komen er steeds twee namen terug. RSI en het carpaal tunnel syndroom. Dit zijn dezelfde aandoeningen, met deze aantekening dat het carpaal tunnelsyndroom een vorm van RSI is.

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Dit betstaat al eeuwen, overigens zonder dat het zo genoemd werd. RSI is een beroepsziekte. Wanneer je langere tijd dezelfde handelingen moet uitvoeren, krijg je klachten. Veel mensen hebben daar last van, zoals musici, slagers, schrijvers, postbodes en nog veel meer.

De grootste boosdoener is echter het beeldscherm, vooral wat er onder het beeldscherm ligt. Dit zijn het toetsenbord en de muis. Je belast je vingers, polsen, armen, schouders en nek. Op den duur gaan de spieren pijn doen en wordt de doorbloeding slechter. Vooral je handen en vingers zijn hier gevoelig voor. De klachten zijn geen pretje.

Meestal begint het met tintelingen, een koud of dood gevoel en lichte pijn. Wanneer je dit voelt, is het eigenlijk al twee voor twaalf. Doe je hier niks aan, dan kunnen de klachten verergeren tot chronische pijn en stijfheid.

Na een tijd gaat je huid verkleuren of opzwellen, krijg je minder kracht in je handen, polsen en armen en kan je zelfs met uitval te maken krijgen. Dat is inderdaad schrikken, maar er is iets aan te doen. Een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis voorkomen een hoop problemen.

Waar moet een goed ergonomisch toetsenbord aan voldoen?

In het begin van dit artikel zag je al een Cruijffiaanse uitspraak. Simpel gesteld is niet elk ergonomisch toetsenbord even goed. Daarom is het belangrijk om de onderstaande punten te checken.

Verstelbaarheid

Lang in dezelfde houding zitten, is voor niemand goed. Een ergonomisch toetsenbord is verstelbaar in hoogte en hoek. Daardoor kun je deze aanpassen naar jouw voorkeuren. Een gesplitst toetsenbord is een mooi voorbeeld hiervan.

De toetsindeling

Dit is een goed voorbeeld van iets waar je niet zo snel bij stilstaat. Toch is een logische indeling van de toetsen erg belangrijk. Bij de goede apparaten wordt de natuurlijke houding van je handen gevolgd. Daardoor typ je een stuk comfortabeler.

Polssteun

Tijdens het typen komt er een flinke druk op je polsen te staan. Althans, dat is bij gewone toetsenborden het geval. Bij de ergonomische variant is er een polssteun. De druk wordt daardoor minder en het voelt veel comfortabeler. Check daarom even of het toetsenbord een geïntegreerde polssteun heeft. Anders kun je er ook een los kopen.

Het merk en de reviews

Dit is altijd een lastige, omdat het merk aan de ene kant niks zegt. In die zin dat onbekende merken prima ergonomische toetsenborden kunnen hebben. Daarom kijken we behalve naar de merknaam ook naar de ervaringen van andere gebruikers. Zo krijgen we een compleet beeld van de kwaliteit.

Tip: houd het niet alleen bij een ergonomisch toetsenbord

Een ergo toetsenbord is een prima accessoire. Wanneer je het echt goed wilt aanpakken, laat je het niet hierbij. Er zijn nog veel meer hulpmiddelen die jouw werk een stuk comfortabeler maken. Voorbeelden zijn een bureau, bureaustoel en monitor. Door ook hierbij voor ergonomische apparaten te kiezen, doe je jezelf en je gezondheid een groot plezier.

De ergonomische muis willen we graag nog even apart benoemen. Tijdens het muizen komt er flink wat druk op je pols te staan. Dat komt omdat we de neiging hebben om tijdens het lezen van een pagina onze hand boven de muis te houden. Dit is een gespannen houding. Met een ergonomische muis voorkom je dit probleem.

Conclusie: kies jij voor een toetsenbord dat ergonomisch is?

Stiekem weten we het antwoord op deze vraag wel. Een ergonomisch toetsenbord is voor iedereen die regelmatig typt een aanrader. De druk op je handen, polsen en armen wordt tot een minimum beperkt. Daardoor heb je geen of nauwelijks klachten, ook niet na een dag hard werken.

De R-Go Split Break is het beste ergonomische toetsenbord. Je kunt het toetsenbord in twee delen splitsen en de perfecte houding aannemen. We hebben nog meer aanraders, zoals het ergonomisch toetsenbord van Microsoft en het Perixx Periboard 612.