Gebroken middenhandsbeentje

Gebroken middenhandsbeentjes (handwortelbeentjes) komen veel voor. Meestal zijn ze het gevolg van een beknelling of een harde klap tegen hand of vingers. De belangrijkste symptomen zijn zwelling, pijn en een vreemde vorm of stand van (een van) de vingers.

Als er een vermoeden is van een breuk, dan wordt er een röntgenfoto gemaakt. Daarop is te zien of er iets gebroken is en zo ja, waar precies. Ook kan de arts bewegingstests doen en het gevoel in de vingers onderzoeken. Zo kan schade aan de zenuwen worden vastgesteld.

Een gebroken middenhandsbeentje wordt ook wel fractuur metacarpalia genoemd. Handwortelbeentje is een ander woord voor middenhandsbeentje.

De behandeling van een gebroken middenhandsbeentje

Vaak kan een gebroken middenhandsbeentje behandeld worden met een gipsverband. Het is dan wel belangrijk om snel te gaan oefenen met de hand, omdat deze anders stijf kan worden. De strekpezen lopen namelijk direct over de botjes in de hand en kunnen vastgroeien aan de breuk als ze lang stilliggen.

Als een breuk niet stabiel genoeg is om te kunnen oefenen (bewegen), wordt er dan ook meestal geopereerd om dit vastgroeien van de strekpezen te voorkomen. Handtherapeuten kunnen dit wel weer loskrijgen naderhand, maar dat is niet gemakkelijk.

Ook als delen van de breuk zijn verplaatst, of als er rotatieafwijkingen zijn, is het nodig om te opereren. Dat merk je doordat de gebroken vinger (het middenhandsbeentje dat aan de vinger vastzit) over of onder de andere vingers gaat draaien of als de nagel gedraaid zit ten opzichte van de andere nagels.

Tijdens de operatie worden de botjes met behulp van metalen plaatjes en schroeven, vastgemaakt.

Na de operatie

Al een paar dagen na de operatie wordt het gips verwijderd door de handtherapeut. Daarna kan er meteen gestart worden met oefenen. De hand moet blijven bewegen om stijfheid en vergroeiingen te voorkomen. Als de breuk dan eenmaal geheeld is, heeft u weer de volledige functie van de hand terug.