Onderzoek bij heupdysplasie (DDH)?

Nadat de dokter een anamnese heeft opgenomen zal hij uw kindje willen onderzoeken. Daarbij zal hij het hele lichaampje willen bekijken, omdat er soms ook andere ook orthopaedische afwijkingen kunnen voorkomen. Daarna komt het specifieke onderzoek van de heupjes.

Abductie test

Bij de abductie test worden de beentjes in de spreid- of kikkerstand gebracht en wordt er gekeken of dit soepel en voldoende ver kan. Een duidelijke beperking van een kant is suggestief voor een heupprobleem.

Galeazzi test

Bij de Galeazzi test wordt gekeken of de bovenbeentjes even lang zijn door ze met beide heupjes gebogen naast elkaar te houden en te kijken of de knietjes even hoog staan.

Ortolani test

Als de heup uit de kom ligt, kan deze er met een knappende sensatie weer worden ingezet. Dit wordt de Ortolani test genoemd.

Barlow test

Een heup die niet stabiel is kan door druk vanuit de lies uit de kom schieten en er door druk vanuit de bil weer worden ingezet. Dit is de Barlow test.

Bilplooi asymmetrie

Dit is een meting die niet erg betrouwbaar is.

Röntgenfoto

Na het lichamelijk onderzoek kan er dus een reden zijn om verder te kijken met een Röntgenfoto of een Echografie. Een röntgenfoto is pas zinvol als de heupkop al begonnen is met de ontwikkeling van de kopkern en ook de ontwikkeling van het bot van de kom al voldoende is gevorderd. Dit is meestal met 3-4 maanden het geval. Dit is echter ook de leeftijd waarin we moeten starten met een behandeling om deze succesvol te laten zijn. De dokter zal op deze foto een aantal lijnen tekenen om te beoordelen of de heup normaal of abnormaal is. Ook de hoeken tussen deze lijnen worden zorgvuldig gemeten en vergeleken met een grafiek. De hoeken waarbinnen de waarden mogen liggen verschillen namelijk met de leeftijd door de groei van de heup. De figuur links laat een bekkenfoto zien waarbij de de beide heupjes ernstig dysplastisch zijn ontwikkeld en geluxeerd.

Echografie

De echografie van het kinderheupje werd in 1978 door Dr. Graf ontwikkeld. Het is een onschadelijk onderzoek doordat er geen röntgenstralen aan te pas komen, echter de beoordeling is moeilijk en men heeft steeds meer twijfel of de methode voldoende betrouwbaar is om op te varen in de diagnostiek. In het ideale geval wordt het kind op de leeftijd van 4-6 weken onderzocht (figuur rechts). Ook de MRI-scan is een theoretisch zeer waardevol onderzoek. Echter omdat uw baby heel stil moet blijven liggen is dan vaak een roesje of narcose nodig, hetgeen natuurlijk ook risico’s heeft.