Operatie en herstel van een gebroken heup

De moderne behandeling van een heupfractuur is erop gericht u zo snel mogelijk weer op uw beide benen te hebben staan, terwijl het gebroken bot nog geneest. Wij noemen dit oefen- en belast stabiele osteosyntheses (osteo = bot, synthese = verbinden).

Een gebroken heup is een medische urgentie. De patiënt maakt de beste kans op overleven en genezen indien hij zo snel mogelijk weer uit het bed kan, als is het maar zitten op een stoel. Daarom zal men hoe matig de conditie ook is bijna altijd kiezen voor een operatie om de botten aan elkaar te zetten, of een prothese te plaatsen.

Operatietechnieken bij een dijbeenhalsfractuur

Bij jonge patiënten zullen we proberen de heupkop te behouden door er schroeven of pinnen in te zetten. Dit moet liefst zo snel mogelijk gebeuren om de doorbloeding van de heupkop niet in gevaar te brengen. Desondanks is er altijd een kans dat de heupkop alsnog afsterft en na enkele jaren alsnog klachten gaat geven.

Bij de ouderde patiënt wordt meestal gekozen voor een direct belastbare oplossing. De heupkop wordt dan vervangen door een prothese. Meestal alleen van de kop soms indien slijtage aanwezig is zal ook de kom moeten worden vervangen. Voordeel is dat er direkt mag worden belast.

Operatietechnieken bij een pertrochantere fractuur

Bij een fractuur van het bovenste gedeelte van het dijbeen worden de botdelen vastgezet met behulp van een metalen plaat en schroeven. Nadeel van deze techniek is dat vaak niet volledig belast mag worden, hetgeen voor oudere mensen erg moeilijk is. Daarom worden steeds steviger fixatie-methoden bedacht met pennen die in het bot worden geschoven en dan worden vastgeschroefd. Deze onderdelen houden het gebroken bot op de juiste plaats, terwijl de dijbeenkop normaal kan bewegen in de heupkom.

Operatietechnieken bij een subtrochantere fracturen

Ook hierbij is de pen tegenwoordig favoriet.

Tot slot

Uw arts zal u vertellen wanneer u mag gaan staan en lopen. Waarschijnlijk heeft u in het begin na de operatie krukken nodig, iemand die u helpt of een ander hulpmiddel. Wellicht heeft u ook fysiotherapie of andersoortige oefeningen nodig voordat u uw dagelijkse normale activiteiten weer normaal kunt uitvoeren. –>