Heupprothese revalidatie

Wat kan de patiënt wanneer na de operatie doen

Meestal heeft u voor de ingreep al een paar keer bij de fysiotherapeut leren lopen met krukken. Na de operatie zult u al snel het bed uit mogen. Hoe snel is afhankelijk van de gebruikte prothese en de benadering van de heup die gebruikt is bij de operatie. Veel zal natuurlijk ook afhangen van uw conditie vóór en na de operatie.

Veel ziekenhuizen hebben een zogenaamd ‘Joint Care Programma’ waarbij meerdere patiënten op één dag nieuwe kunstheupen of -knieën krijgen en dan gelijktijdig kunnen oefenen. Dit werkt erg stimulerend. Ook de tijd dat u met krukken moet lopen is van vele factoren afhankelijk. U krijgt daar altijd instructies over van de fysiotherapeut en uw specialist. Het is verstandig om deze nauwgezet te volgen! Het kan zijn dat uw medepatiënt of kennis een andere nabehandeling heeft. Niet elke operatie is hetzelfde!

In de regel moet u zes weken na de operatie met één dan wel twee krukken lopen. De kruk wordt altijd gedragen aan de gezonde zijde. Om u eventueel verder te begeleiden wordt na ontslag uit het ziekenhuis soms fysiotherapie voorgeschreven. In de literatuur is uitgezocht dat autorijden meestal na twee weken weer kan, maar het belangrijkste is dat u zich vertrouwd voelt. Als u er vertrouwen in heeft, mag u ook weer gaan fietsen, zwemmen en voorzichtig gaan dansen.

Sporten moet worden beperkt tot die sporten waarbij geen grote kracht op de heup wordt uitgeoefend. Sporten zoals zwemmen en fietsen zijn uitstekend. Tennissen mag een half jaar na de operatie wanneer u niet teveel springt. Skiën van gemakkelijke hellingen mag een half jaar na de operatie als u een geoefend skiër bent. Sporten zoals voetbal en volleybal zijn uit den boze omdat dergelijke sporten ervoor zorgen dat de nieuwe heup vervroegd los gaat zitten. Zittende werkzaamheden kunnen al snel weer worden hervat, lopende en staande werkzaamheden na 6 weken tot 3 maanden, afhankelijk van de belasting.

Voor aanbevelingen over sporthervatting na een totale heup operatie klikt u hier. –>