Behandeling heup artrose (heupslijtage)

Wanneer patiënten slijtage hebben dan denken ze vaak ‘ik kom in een rolstoel’. Maar slijtage is niet een ziekte zoals reuma. Slijtage wordt slechts heel langzaam erger en in de regel is er een redelijke oplossing voor dit probleem.

Advies

Blijf in beweging, maar vermijd die activiteit die pijn doet. Wanneer er pijnklachten zijn als gevolg van een versleten heup, dan is het verstandiger om te gaan fietsen in plaats van lopen. Bij fietsen wordt het heupgewricht nauwelijks belast. Het is belangrijk om overgewicht te vermijden en bij overgewicht af te vallen. Met name voor wat betreft het heupgewricht scheelt dit enorm. Bij elke kilo lichaamsgewicht wordt het heupgewricht 4 kg belast.

Hulpmiddelen

In geval van slijtage van het heupgewricht is het te adviseren om met een stok te lopen. Wanneer de stok aan de andere zijde dan de versleten heup wordt gebruikt, dan kan de belasting van het heupgewricht met 75% worden teruggebracht. Patiënten die een beperkte buigmogelijkheid in de heup hebben komen beter uit een hoge stoel dan uit een lage stoel. Dezelfde patiënten zijn goed geholpen met een verhoging van de wc.

Bij slijtage van het heupgewricht kan door een dwangstand een schijnbaar lengteverschil optreden. Een hakzoolverhoging, om dit schijnbare beenlengteverschil op te heffen, verbetert het looppatroon en geeft vermindering van de klachten.

Fysiotherapie

Warmte therapie geeft vaak verlichting van de klachten gedurende enkele maanden. De fysiotherapeut kan instructies geven om de beweeglijkheid van het gewricht op peil te houden en om dwangstanden te voorkomen.

Medicijnen

Wanneer er sprake is van beginnende slijtage van het heupgewricht kan dit worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen, zogenaamde NSAID medicijnen (NSAID = Non Steroid Anti Inflamentory Drugs). Deze medicijnen bestrijden de ‘ontstekingsverschijnselen’ van het gewrichtskapsel waardoor de pijn verminderd wordt.

Kunstheup

Wanneer voorgaande maatregelen hebben gefaald dan is er een indicatie voor een ‘nieuwe heup’ (totale heupartroplastiek). Net als bij auto’s zijn er verschillende merken kunstheupen. Eventueel kunt u aan uw orthopedisch chirurg vragen wat de internationale ervaring met heupprothesen is van de heup die hij van plan is bij u te plaatsen.

» Klik hier voor meer over de heupprothese (kunstheup)