Home > Kijkoperatie knie

Bij een kijkoperatie (arthroscopie) in de knie wordt met behulp van een kijkinstrument letterlijk in de knie gekeken. Dit kijkinstrument (de arthroscoop of kijkbuis) wordt door een sneetje in de huid in de knie geschoven. Aan het uiteinde dat in de knie wordt geschoven zit een cameraatje en aan de andere kant zit een kabel naar een beeldscherm. Door de kijkbuis in de knie te bewegen, kan de arts de knie van de binnenkant bekijken.

Kijkoperatie knieTijdens de ingreep kan de arts kijken naar beschadigingen in de knie. De meniscus, het kraakbeen en vooral de gewrichtsbanden kunnen goed beoordeeld worden tijdens deze ingreep.

Het is ook mogelijk om tijdens de kijkoperatie een behandeling aan de knie uit te voeren. Door een tweede sneetje in de huid te maken, kan de arts een ander instrument in de knie brengen, bijvoorbeeld een schaartje of grijpertje. Hiermee kan de knie worden schoongemaakt door het weghalen van losse stukjes kraakbeen of meniscus en ruwe oppervlaktes kunnen weer glad worden gemaakt. Ook kan een gescheurde meniscus worden gehecht of verwijderd.

Als er meer instrumenten tegelijkertijd nodig zijn, wordt er soms een derde opening in de knie gemaakt waar ook een instrument doorheen kan.

De kijkoperatie zelf

De kijkoperatie duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten en vindt bijna altijd in dagbehandeling plaats. De patiënt kan dus dezelfde dag weer naar huis en hoeft niet in het ziekenhuis te blijven slapen.

Uiteraard wordt u verdoofd. De operatie kan onder algehele verdoving plaatsvinden, maar vaak wordt een ruggenprik gegeven. Uw onderlichaam is dan verdoofd, maar u bent zelf wel bij bewustzijn en kunt de operatie dan volgen. En vaak ook direct op het beeldscherm meekijken.

De sneetjes in de knie worden aan het einde van de operatie gehecht. Meestal door middel van hechtstrips, maar het kan soms ook nodig zijn om de wond te hechten met draad. Om de knie gaat vervolgens een verband, om de boel op zijn plaats te houden.

Afhankelijk van wat er precies in de knie gedaan is, kan nog enige tijd sprake zijn van pijn in de knie of andere knieklachten. Over het algemeen duurt het 2 tot 6 weken voor de knie helemaal hersteld is. In het ziekenhuis zal u uitgelegd worden wanneer u de knie weer mag belasten; in principe verlaat u het ziekenhuis op krukken. Ook zullen ze daar aangeven wanneer het drukverband eraf mag, hoe het met de hechtpleisters of hechtingen gaat en welke oefeningen u moet/mag doen.

Blijft u klachten houden, dan kunt u dat tijdens een vervolgafspraak bespreken. Is er geen vervolgafspraak gemaakt, dan kunt u bij aanhoudende klachten altijd zelf weer een afspraak maken voor een controle. Meestal kunnen na 2 weken de meeste activiteiten weer opgebouwd worden en zal de knie na 6 weken weer normaal functioneren.