Jumpers knee

Een jumpers knee (springersknie) is een blessure waarbij sprake is van overbelasting van de aanhechting van de strekpees van de knie aan de knieschijf. Er ontstaan kleine scheurtjes in de pees, die vaak moeilijk genezen door plaatselijk verminderde doorbloeding. Soms zit de blessure aan de bovenzijde van de knieschijf, maar meestal zit de blessure aan de onderkant van de knieschijf.

De oorzaak is in principe overbelasting, maar ook een verkeerde techniek of onvoldoende schokdempende schoenen kunnen er de oorzaak van zijn. De jumpersknee is een veel voorkomende blessure bij balsporten en loopsporten of als gevolg van springen of fietsen in een te zwaar verzet.

Als de blessure net ontstaan is, is er vooral sprake van pijn bij aanvang van het sporten en na afloop daarvan. Wordt er niets aan gedaan, dan kan de blessure verergeren tot continue pijn, ook in rust.

Het vaststellen van een jumpers knee

Een röntgenfoto vertoont meestal geen afwijkingen, maar op een echo kan vaak wel de degeneratie en soms ook de scheurtjes in het peesweefsel laten zien.

Behandeling van een jumpersknee (springersknie)

De behandeling van een jumpers knee komt meestal neer op het verminderen van de belasting van de knie, het gebruik maken van schokdempende schoenen, het leggen van ijs op de pijnlijke plek en door het doen van onbelaste, spierversterkende oefeningen.

Een jumpers knee wordt meestal niet geopereerd. Alleen wanneer de blessure langdurig aanhoudt en er bij verder onderzoek duidelijke afwijkingen worden gevonden aan de kniepees, dan wordt er soms operatief ingegrepen.