Na een operatie van de voorste kruisband

De eerste dagen na de operatie wordt geprobeerd de knie weer tot ongeveer 90° te buigen en voldoende te strekken. De voorste kruisband is het over het algemeen niet erg pijnlijk maar de eerste dagen kan de patiënt eventueel medicijnen tegen de pijn krijgen. Na de operatie duurt het ongeveer zes weken voordat de pees vastgegroeid is in het bot. In deze periode wordt de patiënt gemobiliseerd met behulp van elleboogkrukken waarbij hij zijn been in toenemende mate mag belasten.

Risico’s van een operatie

Sommige patiënten hebben last van een doof gevoel naast het litteken. Er kan pijn aan de voorzijde van de knie optreden als gevolg van een relatieve overbelasting van het gewricht tussen knieschijf en bovenbeen of van de knieschijfpees. Deze klachten zijn met oefentherapie in de regel goed te verhelpen. In een enkel geval wordt de knie stijf en kan niet meer goed gebogen of gestrekt worden. Dit is een gevolg van littekenweefsel in de knie. Dit littekenweefsel moet met een kijkoperatie worden verwijderd. De kans op een wondinfectie of trombose is aanwezig maar erg klein. Wanneer de knie rood of pijnlijk wordt of als de wond gaat lekken dan moet men contact opnemen met de arts. Er is mogelijk sprake van een infectie. Ditzelfde geldt wanneer u na de operatie een pijnlijke kuit krijgt. Er is dan een kans op een trombosebeen.

wat kan de patiënt na een operatie weer doen?

Na vier tot zes weken kan de patiënt weer lopen zonder krukken en mag gaan fietsen en autorijden. Nadat de getransporteerde pees is ingebracht wordt deze pees omgezet in levend peesweefsel. Dit proces duurt ongeveer zes maanden. De patiënt mag na zes maanden weer zijn sporten hervatten. Hij moet er echter op bedacht zijn dat de nieuwe kruisband altijd zwakker is dan de oorspronkelijke. De sterkte van een nieuwe kruisband is ongeveer 80% van de oorspronkelijke kruisband. Een nieuw kruisbandletsel is dus zeer goed mogelijk en de patiënt moet zelf beslissen of hij het risico van een nieuwe beschadiging neemt. Men moet zich altijd afvragen of het wel verstandig is om contactsporten zoals voetbal en hockey weer te hervatten.

Lichte lichamelijke werkzaamheden kunnen na zes weken en zwaardere werkzaamheden na twaalf weken worden hervat.