Pijnvermindering middels smering van het kniegewricht

Inspuiten met hyaluronzuur ter vermindering van de pijn

Vaak gaan aandoeningen van de gewrichten zoals kraakbeenbeschadigingen en slijtage gepaard met pijn. Soms geven de gewone behandelingen als fysiotherapie, pijnstillers en eventueel operatieve behandeling niet meer voldoende baat. Sinds enige jaren is er voor die mensen een mogelijkheid om de pijn aanzienlijk te verminderen door de “smeervloeistof” Synvisc in de knie te spuiten. De werkzame stof in Synvisc heet hyaluronzuur. Dit hyaluronzuur fungeert in de knie als een schokdemper en smeermiddel. Het hyaluronzuur is een natuurlijk product dat in hoge concentraties aanwezig is in het normale gewrichtsweefsel en de gewrichtsvloeistof.

Bij gewrichten die door slijtage aangedaan zijn schiet ons eigen hyaluronzuur vaak tekort. Aanvulling met een hoeveelheid extra smeermiddel kan dan nuttig zijn. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat een behandeling van . injecties verdeeld over . weken tot wel 6 maanden de pijn doet verdwijnen.

Kom ik in aanmerking voor behandeling met hyaluronzuur?

Uw arts kan het beste beoordelen of u in aanmerking komt voor hyaluronzuur, maar u kunt ook zelf deze vragenlijst invullen. Beantwoordt u één of meer van deze vragen met “ja”, dan komt u er mogelijk voor in aanmerking. U kunt de ingevulde vragenlijst uitprinten en meenemen naar en bespreken met uw arts.

Klik hier voor de vragenlijst of u in aanmerking komt voor hyaluronzuur.

Andere maatregelen die mede kunnen bijdragen tot vermindering van klachten

  • Activiteiten vermijden die de pijn doen toenemen
  • Oefeningen
  • Fysiotherapie

Vergoeding door het ziekenfonds

Gewrichtsvloeistoffen zoals hyaluronzuur worden niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Voor meer informatie hierover, raadpleeg uw zorgverzekeraar of arts.