Na de behandeling van een voetbalknie

Wat zijn de risico’s van een dergelijke operatie?

Bij iedere operatie kunnen complicaties optreden. Bij een artroscopie komt dit gelukkig zelden voor. Er bestaat altijd een narcoserisico. Na de operatie kan de knie een tijdlang dik zijn. Minder dan 1% krijgt een infectie na de operatie. Deze infectie is in de regel goed te behandelen met antibiotica. Minder dan 1% krijgt een trombosebeen die, wanneer de patiënt er snel genoeg bij is, goed te behandelen is met bloedverdunners. Wanneer de patiënt na een kijkoperatie pijn in zijn kuit krijgt dan moet hij zich bij de arts vervoegen omdat er kans bestaat op een trombosebeen. Ter voorkoming hiervan wordt vaak een antistollingsmiddel gegeven.

Wat kan de patiënt wanneer na de operatie doen?

Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als Paracetamol is vaak voldoende. Direct na de operatie kan de patiënt weer lopen. Krukken zijn vrijwel nooit nodig, maar soms de eerste dagen na de operatie wel prettig. Buigen van de knie mag, maar met mate omdat de wondjes anders openspringen. Douchen mag na vijf dagen, wanneer de wondjes gesloten zijn.

In de regel is fysiotherapie niet nodig. Wel is het verstandig om zelf te gaan oefenen. U legt onder de licht gebogen knie een opgerolde handdoek. Uit deze positie moet de knie gestrekt worden en gedurende vijf seconden gestrekt worden gehouden. Vervolgens vijf seconden uitrusten en de knie weer licht gebogen. Deze oefening moet de eerste weken ‘s ochtends en ‘s avonds vijftien maal worden herhaald. Dit neemt niet meer dan vijf minuten per keer in beslag.

Bij jonge patiënten kan twee weken na de ingreep weer met sporten worden begonnen. Bij oudere patiënten duurt het meestal wat langer. Als vuistregel kan men aanhouden voor elke tien jaar een week later. Dit wil zeggen iemand van 20 jaar kan na twee weken sporten, iemand van 30 jaar na drie weken, iemand van 40 jaar na vier weken etc.

Het moment waarop weer kan worden gewerkt is afhankelijk van het soort werk. In het algemeen wordt twee weken aangehouden voor zittend werk en drie weken voor zwaarder werk. Zwelling als reactie op activiteiten is een sein dat u het wat rustig aan moet doen.