Voetbalknie

Nieuwe behandeling voor knieartrose

Vaak wordt gedacht dat artrose één van de ouderdomsklachten is. Hoewel ouderen vaker artrose hebben, kunnen ook jongeren hier wel degelijk last van krijgen. Artrose kan voorkomen in verschillende gewrichten. Knieartrose komt het vaakst voor en is vooral bij mensen die jonger zijn dan 65 jaar een groot probleem. In een nieuwe behandeling gloort hoop.

Wat is een knieartrose?

Net zoals bij alle soorten artrose, is slijtage de oorzaak. Dit gaat om slijtage van het kraakbeen dat tussen de botten zitten. Als dit kraakbeen versleten of verdwenen is, dan raken de botten elkaar en lijdt de patiënt bij iedere beweging van de knie veel pijn. Er zijn diverse behandelingen tegen artrose, zoals pijnbestrijding en fysiotherapie. Maar als de behandelingsmogelijkheden zijn uitgeput, dan is een knieprothese de enige oplossing. Voor ouderen is dit zeker een uitkomst. Ook mensen die jonger dan 65 jaar zijn hebben hier veel baat bij. Het probleem in deze leeftijdscategorie is dat een knieprothese niet levenslang meegaat en dat de prothese toch weer eens vervangen moet worden. Het plaatsen van een vervangende prothese brengt meer risico´s met zich mee en werkt minder goed. Hierdoor zal de patiënt minder gemakkelijk bewegen en meer pijn ervaren dan bij de eerste prothese.

Kniedistractie een oplossing?

Kniedistractie is een relatief nieuwe behandeling voor mensen met knieartrose. Deze behandeling werd in 2018 voor het eerst ingevoerd door het UMC Utrecht en inmiddels zijn er meerdere ziekenhuizen in Nederland die deze behandeling kunnen uitvoeren. Kniedistractie is een behandeling waarbij de knie voor een periode van zes tot zeven weken uit elkaar wordt getrokken. Hierdoor komt het kraakbeen vrij te liggen en krijgt het de kans om zich te herstellen. Het UMC Utrecht heeft grondig onderzoek naar deze behandeling gedaan en kwam tot de conclusie dat met kniedistractie een knieprothese met flink wat jaren uitgesteld kan worden. Soms wel tien jaar. Daarnaast ervaren de meeste mensen na de behandeling minder tot geen pijn meer aan de knie.

Er is nog wel een hobbel te nemen in verband met de financiering van een dergelijke behandeling. Het Zorginstituut Nederland heeft in 2020 geoordeeld dat er nog onvoldoende bewijs is dat een kniedistractie net zo succesvol is als een knieprothese. Hierdoor wordt een kniedistractie nog niet door de basisverzekering gedekt. Een andere zorgverzekering kiezen heeft geen zin, want het geval is dat alle patiënten die op de wachtlijst staan eraf zijn gehaald. Zij komen nu alleen nog voor een knieprothese in aanmerking. Hoewel diverse ziekenhuizen een kniedistractie kunnen uitvoeren, wordt de behandeling momenteel niet uitgevoerd.

Hoe nu verder?

Het Zorginstituut Nederland sluit niet uit dat kniedistractie uiteindelijk wel in het basispakket wordt opgenomen. Uitdrukkelijk stellen zij vast dat verder wetenschappelijk onderzoek nodig is. Als deze onderzoeken beschikbaar zijn, kan er weer een aanvraag ingediend worden voor opname in het basispakket. De kans dat dit gebeurt is zeer hoog. Alle ziekenhuizen die de behandeling kunnen uitvoeren zijn namelijk erg enthousiast. Men gaat er dan ook vanuit dat aanvullende wetenschappelijke onderzoeken inderdaad tot de conclusie komen dat kniedistractie een succesvolle behandeling is. Tot die tijd moeten mensen met knieartrose nog even geduld hebben.

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Orthopedie.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen.