Orthopedie wachttijden

Orthopedie behandelt aandoeningen gerelateerd aan alle lichaamsonderdelen die betrokken zijn bij bewegingen, zoals botten, gewrichten, spieren, pezen en ligamenten. Als je orthopedische zorg nodig hebt, is het belangrijk dat je die op korte termijn krijgt. Dit voorkomt verdere problemen met bewegen en verlicht de pijn. Daarom zijn wachttijden in de orthopedie een belangrijk aandachtspunt.

Wachttijden voor orthopedie

De wachttijden voor orthopedie variëren op basis van de volgende factoren.

  • Locatie van de zorginstelling: In sommige regio’s zijn er minder orthopedische klinieken beschikbaar, wat leidt tot langere wachttijden.
  • Aard van de behandeling: Complexere ingrepen, zoals totale heup- of knievervanging, vereisen meer planning en resulteren in langere wachttijden.
  • Beschikbaarheid van specialisten: De beschikbaarheid van orthopedisch chirurgen speelt een cruciale rol. Minder specialisten betekent vaak langere wachtlijsten.

Voor operaties kan je meteen naar het ziekenhuis gaan. De wachttijden voor orthopedische behandelingen in de polikliniek zijn vaak langer vanwege de hoge vraag en beperkte capaciteit. Gemiddeld is de wachttijd voor orthopedie 15 dagen.

Tips om wachttijd orthopedie te verkorten

Als je als patiënt lang moet wachten op je orthopedische behandeling leidt dat tot extra pijn en ongemak. Dit is natuurlijk niet fijn om dagelijks mee te maken. Bovendien kan uitgestelde behandeling in sommige gevallen leiden tot verslechtering van de aandoening. Daarom de volgende tips om de wachttijd te verkorten:

  • Vroegtijdige afspraak maken: Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken na doorverwijzing door de huisarts.
  • Overweeg verschillende zorgaanbieders: Kijk naar de wachttijden bij verschillende ziekenhuizen of klinieken.
  • Alternatieve behandelopties: Bespreek met je arts of er alternatieve behandelingen of therapieën zijn die je kunt volgen in afwachting van je afspraak of operatie. Voor een operatie in het ziekenhuis, zoals een heup- of knieoperatie, kun je bij een lange wachttijd vaak een beroep doen op je zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling. De zorgverzekeraar kijkt dan of je (eventueel ergens anders) sneller terecht kunt.

Wat krijg je vergoed uit de basisverzekering voor orthopedie?

In Nederland ben je verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Deze basisverzekering dekt de meeste noodzakelijke medische kosten. Voor orthopedie gelden er specifieke voorwaarden. Word je behandeld door een orthopedisch chirurg of een erkende orthopeed? Dan krijg je dit vergoed uit de basisverzekering.  

Aanvullende verzekering voor orthopedie

Word je behandeld door een orthopedisch geneeskundige, dan valt dat onder alternatieve geneeswijzen. Daarvoor moet je een aanvullende verzekering voor afsluiten. De premies voor deze aanvullende verzekeringen verschillen onderling. De ene aanvullende zorgverzekering betaalt maar een deel van de kosten, terwijl de ander de volledige kosten vergoedt.

Orthopedische schoeisel

Verder krijg je vanuit de basisverzekering eens in de 18 maanden een nieuw paar orthopedische schoenen vergoed. Voor kinderen tot 16 jaar geldt dit een keer in de 9 maanden. Ook  vergoedt je basisverzekering semi-orthopedische schoenen, orthopedische aanpassingen aan een gewone schoen en een tweede paar orthopedische schoenen. Wil je een vergoeding voor werkschoenen of laarzen? Dan moet je die aanvragen via het UWV.

Eigen risico en eigen bijdrage orthopedie

Krijg je een orthopedische behandeling of orthopedische schoenen vergoed vanuit de basisverzekering? Dan betaal je wel je eigen risico, als je dit nog niet hebt opgemaakt. Voor de vergoeding van orthopedische schoenen geldt daarnaast een wettelijke eigen bijdrage van 138 euro per paar. Voor kinderen tot 16 jaar is dat 69 euro. Als je maar één schoen nodig hebt, betaal je natuurlijk de helft van de eigen bijdrage.Tip! In de zorgvergelijker van Geld.nl kun je eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken op basis van jouw zorgwensen. Zo zie je direct de goedkoopste zorgverzekering die het beste bij je past.

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Orthopedie.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen.