orthopedie en de zorgverzekering

Orthopedische hulp en de zorgverzekering

Omdat een groot deel van de orthopedische hulp niet via de basisverzekering wordt vergoed, is het verstandig om extra alert te zijn bij een zorgverzekering kiezen. Zeker als u verwacht dit soort hulp nodig te hebben. Zo krijgt u minder snel met hoge kosten te maken.

Wat is orthopedische zorgverlening?

Onder orthopedische zorg vallen behandelingen van ziekten en afwijkingen, die met het steun- en bewegingsapparaat van ons lichaam te maken hebben. Dit is het geval als er bijvoorbeeld sprake is van een heupdysplasie of wanneer iemand last heeft van scoliose, oftewel een verkromming van de rug. Daarnaast wordt een orthopeed ingeschakeld als er standafwijkingen van gewrichten en lange pijpbeenderen geconstateerd moeten worden en kan hij of zij voor medische oplossingen zorgen als iemand platvoeten heeft of met een ziekte aan de handen kampt. Tenslotte kan er een beroep op zijn of haar expertise worden gedaan als er afwijkingen of slijtages aan gewrichten optreedt. De orthopeed is ook het aangewezen adres voor op maat gemaakte hulpmiddelen, die voor verlichting van de zojuist genoemde lichamelijke klachten zorgen.

Aanvullende pakketten vergelijken tijdens zorgverzekering kiezen loont

Zoals gezegd wordt een groot deel van de orthopedische zorg alleen via een aanvullende verzekering vergoed. Het lastige daarbij is dat niet alle zorgverzekeraars de orthopeed in hun aanvullende pakket hebben opgenomen. En als dat wel het geval is, dan hanteren ze allemaal zo hun eigen regels en vergoedingsstructuur. Het is daarom verstandig om de aanvullende pakketten van de verzekeraars goed met elkaar te vergelijken. In veel gevallen vergoeden ze overigens ook alleen maar de orthopeed als deze bij een beroepsvereniging is aangesloten. Dat is meestal de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG).

Mogelijke aanspraak op eigen risico

Wanneer er sprake is van chronische klachten en er een medische indicatie is, dan maakt de basisverzekering een uitzondering voor de vergoeding van orthopedische hulpmiddelen. Dit soort hulpmiddelen kunnen bijvoorbeeld op maat gemaakte orthopedische schoenen of steunzolen zijn. In dat geval gaat wel het eigen risico van de zorgverzekering een rol spelen. In 2021 bedraagt dit 385 euro. Als er nog geen (volledige) aanspraak op dat eigen risico is gemaakt, dan worden de kosten van het orthopedische hulpmiddel daar eerst mee verrekend. Verzekerden die dit bedrag niet in één keer kunnen betalen, kunnen daarvoor bij een aantal verzekeraars een betalingsregeling treffen. Is het hulpmiddel bedoeld voor iemand die de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, dan hoeft er geen rekening gehouden te worden met een eigen risico.

Eventuele eigen bijdrage

Naast het eigen risico hanteren zorgverzekeraars ook een eigen bijdrage voor bepaalde orthopedische hulpmiddelen. Net als het eigen risico is dit standaardbedrag bepaald door de overheid. Deze eigen bijdrage kan zowel op vergoedingen uit de basisverzekering als uit een aanvullende verzekering van toepassing zijn. Bij de aanschaf van orthopedische schoenen moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met een eigen bijdrage van 125 euro. Voor kinderen tot 16 jaar is dat de helft van dat bedrag.

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Orthopedie.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen.