Home > Nordic Walking

Wat is Nordic Walking

Je ziet ze steeds vaker: groepjes wandelaars met ski-stokken. Op het eerste gezicht lijkt het een sport voor mensen die moeilijk ter been zijn, maar niets is minder waar. Het gebruik van de stokken – officieel ‘poles’ genaamd – zorgt voor een gezonder resultaat. Nordic Walking is dan ook de nieuwe fitnessbeleving. En eentje met een gezonde bijwerking: het werkt verslavend. Alles wat je nodig hebt zijn twee armen en benen. En natuurlijk die stokken.

Het ontstaan

Een groep Nordic Walkers

Een groep Nordic Walkers

Twee oervormen kunnen gevonden worden voor Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend. Een andere voorloper van het Nordic Walking moet gezocht worden in de zomertrainingen van Finse langlaufers. Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken zij hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongvormen en andere trainingsvormen om zodoende de coördinatie en de spierkracht van het bovenlichaam, welke zo belangrijk is tijdens het langlaufen, ook in de zomer te ontwikkelen.

De effecten van Nordic Walking

  • Je hartslag ligt bij Nordic Walking tot 20 slagen hoger dan bij sportief wandelen
  • Je verbruikt tot 46% meer energie dan bij sportief wandelen
  • Nordic Walking vermindert spanning en pijn in nek, schouders en bovenrug
  • Nordic Walking geeft een lagere belasting van gewrichten als knie en heup
  • Nordic Walking past prima in een programma om af te vallen
  • Het is ideaal voor mensen met rugklachten, omdat het meer stabiliteit geeft in de wervelkolom
  • Nordic Walking is niet alleen preventief, maar past ook uitstekend in een revalidatieprogramma of herstelperiode na een blessure

Hoe doe je het

Eigenlijk is Nordic Walking gewoon lopen met stokken. Maar om het maximale effect te bereiken, met de juiste techniek en in het goede ritme, kun je les nemen. De Stichting Nordic Walking Nederland (SNWN) biedt in samenwerking met de INWA – de Internationale Nordic Walking Organisatie – in heel Nederland een netwerk van INWA gecertificeerde instructeurs. Bij deze instructeurs is in 6 tot 8 lessen de correcte Nordic Walking techniek aan te leren.

Hier kun je meteen andere geïnteresseerden tegenkomen. In je eentje is ook maar zo alleen.