De inrichting van uw werkplek

Bureau

De meeste werkplekken zijn voorzien van een computer. Beeldschermen kunnen niet goed worden gebruikt op klassieke schrijfbureaus. Eisen voor een goede beeldschermtafel zijn:

  • Verstelbaar in hoogte variërend van 62 tot 82 centimeter (cm). Als de tafel niet in hoogte verstelbaar is, zijn óf ‘pootverlengers’ (blokken) óf voetensteunen nodig. De gemiddelde werkhoogte voor beeldschermwerk is 75 cm. Voor kleine mensen moet de tafel omlaag kunnen naar 70, 68 of soms 66 cm. Is uw lengte echter boven het gemiddelde, dan moet de tafel omhoog naar 74, 76 en soms 78 cm. Voor alleen lees- en schrijfwerk is de werkhoogte zo’n 5 cm hoger.
  • Op de plaats waar het beeldscherm staat, is een diepte van 90 tot 100 cm nodig. Bij grote schermen van 17 inch is de beste afstand tussen ogen en scherm zo’n 70 cm. Bij kleinere beeldschermen is minimaal 50 cm afstand nodig. Platte beeldschermen kunnen op elke tafel gebruikt worden.
  • Een dun blad zonder hinderlijke constructies waar de benen of knieën tegen stoten.

Stoelen

Gebruik altijd kantoorstoelen die voldoen aan NEN 1812 type HAV of HRAV (hoge rugleuning, korte armsteunen die in hoogte verstelbaar zijn). Gebruik verder een documentenhouder wanneer er vaak met documenten wordt gewerkt, zodat u niet het hoofd hoeft te buigen bij het lezen.

Werkopstelling

De uitgangspunten voor een goede werkopstelling zijn:

  • Zit altijd recht voor het beeldscherm (om langdurig werken met gedraaide nek te voorkomen)
  • De bovenrand van het beeldscherm mag niet hoger maar ook niet veel lager staan dan ooghoogte. Laptops en platte schermen zullen dan vaak op een verhoger geplaatst moeten worden.
  • De kijkafstand tot het beeldscherm bedraagt minimaal 50 cm. Bij grotere schermen (17 inch) is 70 cm een goede afstand. Pas wel de lettergrootte aan deze grotere afstand aan.
  • Het toetsenbord (en daarmee de tafel) moet relatief laag staan, zodat er met ontspannen schouders bij een horizontale stand van de onderarm gewerkt kan worden.
  • Als de stoel hiervoor hoger ingesteld moet worden, is een voetensteun nodig.

Ruimte

Per medewerker is 4 m2 vrije vloeroppervlakte de minimumeis naast de ruimte voor de werkplek en kasten. Hoe meer meubilair er in de ruimte staat, des te meer ruimte er dus nodig is.

Zo is er voor een klassieke kantoorwerktafel met een beeldschermopstelling én een lees/schrijfgedeelte 3 m2 extra nodig. Deze waarde is inclusief de loopruimte in het vertrek. Voor elke kast komt daar 1 m2 bij.

De werkopstelling met een plat beeldscherm (TFT of LCD) of laptop vraagt minder ruimte: er mag dan ook 1 m2 minder ruimte worden berekend.

Bron: Office Rendement, november 2001