De schouder (schoudergewricht)

Het schoudergewricht is een zeer beweeglijk gewricht. In alle richtingen is een grote bewegingsuitslag mogelijk. Dit is nodig gezien de vele handelingen in het dagelijks leven welke we met dit gewricht doen: iets naar de mond brengen, haren kammen, toiletgang, tas optillen etc. Om deze bewegingen te kunnen doen is een grote mobiliteit (bewegingsmogelijkheid) een vereiste.

Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm (humerus) en het schouderblad (scapulae). Aan de kant van de bovenarm zit een kop (bol). Deze rolt en glijdt in een soort kommetje (glenoid) van het schouderblad. Zowel op de kop als kom zit een laagje kraakbeen, dit is een zachte laag welke ervoor zorgt dat de 2 botten makkelijk langs elkaar heen kunnen bewegen. Om deze botten bevindt zich een veelvoud aan banden en spieren, die bewegingen begeleiden en sturen.

Slijtage van de schouder (schoudergewricht)

Bij een slijtage van het gewricht is het kraakbeen op het uiteinde van de botten gedeeltelijk of volledig beschadigd. Bij het bewegen van de schouder komt het bot van de bovenarm op het bot van het schouderblad, daar de tussenlaag beschadigd is. Deze situatie wordt door de patiënt als zeer pijnlijk ervaren en leidt tot functiebeperkingen in het dagelijks leven en is vaak een beperking van de bewegingen van alle dag zoals bijvoorbeeld koffie drinken en boodschappen doen.

Ook kunnen de spieren rondom het gewricht hier nadelig op reageren, de veranderde situatie kan tot een scheuring (ruptuur) van de spieren rondom kop en kom leiden. Andersom is ook mogelijk. Een forse spierscheuring kan door een veranderde beweeglijkheid van het gewricht, tot arthrose leiden (onjuist gebruik).

Bij een fractuur is het schouderblad (en soms ook het kommetje waar de bovenarm in draait) door een ongeluk (ook wel trauma genoemd) gebroken. Er zijn dan meerdere lossen botstukken waarneembaar.

In al deze gevallen ervaart de patiënt veel pijnklachten, dit komt door een ontstekingsreactie van het gewricht. De beweeglijkheid van de schouder is fors beperkt.

De arts kan d.m.v. een functieonderzoek (gesprek en testen van de schouder) en aanvullend onderzoek (X-foto/CT-scan) vaststellen wat de exacte oorzaak van uw klachten is.

Specifieke onderwerpen over de schouder

  • Schouderprothese
  • Schouderblad fractuur
  • Sleutelbeen fractuur
  • AC-gewricht
  • Impingement
  • Artritis (gewrichtsontsteking) van de schouder
  • Frozen shoulder
  • Schouder instabiliteit
  • slijmbeursontsteking in de schouder