Het AC-gewricht in de schouder

Het gewrichtje tussen het sleutelbeen en het schouderblad is maar klein. Desondanks moet het de gehele schouder, arm en hetgeen we vasthouden in onze hand dragen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er regelmatige irritatie en uiteindelijk zelfs slijtage van dit gewrichtje optreedt.

Welke klachten krijgen we bij een aandoening van het AC-gewricht?

Eigenlijk dezelfde als bij impingement. Alleen begint de pijn meestal pas bij het verder en hoger bewegen van de arm. Vaak wordt de pijn aangegeven precies boven het gewrichtje. Ook nu weer pijn bij het slapen en er op liggen.

Hoe behandelen we de aandoeningen van het AC-gewricht?

Vaak is één of twee maal een injectie met een corticosteroid al voldoende. In hardnekkige gevallen zal er een klein stukje van het gewricht worden afgehaald. De kapsel wordt dan in de open ruimte ingehecht. We noemen dit de AC-resectie volgens Mumford.

Luxaties van het AC-gewricht

Het AC-gewricht is kwetsbaar voor ontwrichtingen: de zogenaamde AC-luxatie. Dit is een bekend letsel van fietsers, wielrenners en bijvoorbeeld rugby spelers. Het ontstaat door een val op de punt van de schouder, vaak met uitgestrekte arm, of de elleboog. De mate van ontwrichting wordt ingedeeld volgens de classificatie van Tossy. Tossy 3 betekent dat het gewricht helemaal uit de kom is en dat ook de banden tussen het ravenbek-uitsteeksel van het schouderblad en het sleutelbeen kapot zijn. De schouder vertoont een bobbel bovenop hetgeen ook wel pianotoetsfenomeen wordt genoemd.