Frozen shoulder (stijve schouder)

Als u problemen heeft uw arm boven uw hoofd te tillen, voor uw lichaam langs te grijpen of uw arm achter uw rug te bewegen, dan kunt u een probleem hebben met de bewegingsruimte van uw schouder. Beperkte bewegingsmogelijkheden zijn een vroeg symptoom van een frozen shoulder, wat een algemene term is voor alle oorzaken van bewegingsverlies in de schouder.

Wie lopen er risico?

  • Relatief meer vrouwen dan mannen
  • Het begint meestal tussen het 40e en 65e levensjaar
  • Naar schatting 10 à 20% van de patiënten is diabeticus
  • Andere factoren die aanleg geven tot: een periode van gedwongen immobiliteit, hyper theroidism, cardiovasculaire ziekten (bloedvaten), clinische depressie, Ziekte van Parkinson

Oorzaken van een frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder is onbekend, maar het heeft waarschijnlijk te maken met een onderliggend ontstekingsproces. Het kapsel rond het schoudergewricht wordt dikker en trekt samen. Dit laat minder ruimte over voor de bovenarm om te bewegen. Een frozen shoulder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een ongeluk of operatie aan het gewricht. Normaal heeft slechts één schouder er last van, maar in ongeveer 1/3 van de gevallen is de beweging in beide armen beperkt.

Drie fases van ontwikkeling

Een frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam en doorloopt 3 stadia:

Fase één – pijn verergert bij bewegen en is ’s nachts vaak slechter. Er is een toenemend verlies van bewegingsvrijheid met toenemende pijn. Deze fase duurt ongeveer 2 tot 9 maanden.

Fase twee – de pijn vermindert en het bewegen is minder pijnlijk. echter, de bewegingsruimte is nu veel beperkter tot zelfs 50% minder dan in de andere (gezonde) arm. Deze fase duurt 4 tot 12 maanden.

Fase drie – het probleem begint zich op te lossen (vermindert). De meeste patiënten ervaren langzaamaan het terugkeren van beweging gedurende 12 tot 42 maanden. Bij sommige patiënten moet er een operatie aan te pas komen om de beweging helemaal te laten terugkeren.

Diagnose frozen shoulder

Uw arts zal waarschijnlijk testen hoe u uw arm kunt bewegen en wellicht ook een röntgenfoto laten maken om andere oorzaken uit te sluiten. Beahndeling is gericht op verlichting van het ongemak en de beweging in en functie van uw schouder weer terug te krijgen.

Behandeling frozen shoulder

De behandeling van een frozen shoulder begint met niet-operatieve behandelingsmogelijkheden. Dit zijn:

  • medicijnen om de ontsteking tegen te gaan en de pijn te verzachten
  • spierontspanners
  • fysiotherapie, vaak gecombineerd met oefeningen die u thuis moet doen en andere oefeningen om te strekken en uiteindelijk de beweging en functie van uw schouder terug te krijgen
  • warmte of ijstherapie
  • injecties met corticosteroïden
  • strekoefeningen, zoals onderstaand beschreven, meerdere keren per dag

Als u een stijve schouder heeft, is het verstandig uw arts eerst te bezoeken voor u een oefenprogramma gaat volgen. Dit om uit te sluiten dat u geen interne verwonding heeft. Onderstaand enkele eenvoudige oefeningen, die u in samenspraak met uw arts, kunt volgen.


1. Boven uw hoofd strekken – ga op uw rug liggen met armen langs uw zijden. Til een arm recht op en beweeg hem naar achter over uw hoofd. Pak uw elleboog met uw andere arm vast en duw arm voorzichtig naar achteren om hem zover mogelijk uit te strekken.

2. Over uw lichaam heengrijpen – ga staan en steek een arm uit. Vervolgens beweegt u uw arm (op dezelfde hoogte) voor uw lichaam langs naar de andere kant. Als uw arm voor uw lichaam uitsteekt pakt u met uw andere arm de elleboog vast en druk voorzichtig uw arm verder voor uw lichaam langs om hem zover mogelijk uit te strekken.

3. Handdoek strekken – leg een handdoek over uw andere schouder (de gezonde) en pak de handdoek achter uw rug langs vast. Trek de handdoek voorzichtig omhoog met uw gezonde arm. U voelt nu het strekken in uw schouder en uw bovenarm.

Een operatie is ook mogelijk, maar alleen als er na enkele maanden geen verbetering is. Artroscopische chirurgie (zie ook artroscopie) kan succesvol de schouder genezen, maar dat moet wel gevolgd worden door een oefenprogramma om de beweging vast te houden en de volledige functie weer te herstellen.