Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is een ontsteking aan een slijmbeurs. Een slijmbeurs is een soort stootkussentje dat op uitstekende botdelen zit. De slijmbeurzen dienen ter bescherming van het bot.

Door een val of een harde klap, kan de slijmbeurs beschadigen of geïrriteerd raken. Hierdoor vult de slijmbeurs zich met bloed en vocht. Soms dringen er dan bacteriën de slijmbeurs binnen en kan er een infectie ontstaan.

Als een slijmbeurs herhaaldelijk beschadigd of geïrriteerd raakt, kan er een blijvende zwelling door vochtophoping ontstaan. De slijmbeurswand wordt daardoor blijvend dikker.

Slijmbeursontstekingen komen het meest voor op de elleboog en op de knie, maar ze kunnen op alle uitstekende botdelen voorkomen.

Klachten bij een slijmbeursontsteking

De belangrijkste klachten bij een slijmbeursontsteking zijn zwelling en pijn als er op de slijmbeurs wordt gedrukt. Daarnaast kan er roodheid ontstaan bij een bacteriële infectie en soms ook koorts.

Het stellen van de diagnose slijmbeursontsteking

Voor het stellen van de diagnose slijmbeursontsteking, is lichamelijk onderzoek voldoende. Vaak is het al duidelijk voor een arts als hij/zij de klachten hoort. Röntgenfoto’s worden eigenlijk nooit gemaakt.

Als er het vermoeden is van een bacteriële infectie van de slijmbeurs, dan zal de arts bloedonderzoek laten verrichten. Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld of er sprake is van een infectie.

Behandeling van een slijmbeursontsteking

Als de zwelling niet te groot is, kan de holte in de slijmbeurs door de arts worden leeggezogen. Ook kan er met een injectiespuit een ontstekingsremmend medicijn worden ingespoten.

Bij grote zwellingen en als de ontsteking voortdurend terug blijft komen, kan een operatie nodig zijn. Ook bij een slijmbeursontsteking met een bacteriële infectie, is een operatie nodig.

Lees hier meer over de slijmbeursontsteking in de schouder en de slijmbeursontsteking in de elleboog