Hielspoor

Hielspoor is een ontsteking bij de aanhechting van de peesplaat onder de voet aan het hielbeen. Eigenlijk is hielspoor een vergevorderd stadium van een peesplaatontsteking. De ontsteking is dan zo ver doorgegaan, dat er een benige uitwas is ontstaan aan de onderzijde van het hielbeen. Zie ook de röntgenfoto rechts (bron: Lucien Monfils).

Een enkele keer wordt er hielspoor gezien aan de achterzijde van de voet. Deze zit dan ter hoogte van de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen.

De belangrijkste oorzaak van hielspoor is overbelasting door het continu overrekken van de peesplaat onder de voet. Dit kan veroorzaakt worden door een platvoet of een holvoet, maar ook door het dragen van te harde zolen in de schoenen.

Hielspoor wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd.

Symptomen van hielspoor

Het belangrijkste symptoom van hielspoor zijn pijnklachten onder de voet. De pijn treedt met name op bij lopen en sporten en zit net voor het kussentje onder het hielbot.

Het stellen van de diagnose hielspoor

De diagnose hielspoor wordt gesteld na lichamelijk onderzoek. De orthopedisch chirurg analyseert uw looppatroon en bekijkt de voet en de enkel. Op de plek van de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen zal lokaal drukpijn zijn.

Röntgenfoto’s voegen meestal weinig toe aan het stellen van de diagnose hielspoor.

Behandeling van hielspoor

De behandeling van hielspoor hangt af van de oorzaak. Is de oorzaak een platvoet of holvoet, dan kan een corrigerende steunzool worden voorgeschreven. Hiermee wordt de chronische overbelasting van de peesplaat onder de voet weggenomen.

Is er geen afwijking van de voet, dan wordt meestal geadviseerd een siliconen zooltje onder de hiel te gaan dragen. Een orthopedisch schoenmaker kan hierin adviseren en deze op maat maken.

Als extra kan een injectie met ontstekingsremmers worden gegeven op de plek van de ontsteking. Hiermee wordt de irritatie lokaal verminderd.

Een enkele keer wordt loopgips voorgeschreven om zo de voet te ontlasten en te laten genezen. Nog uitzonderlijker is het opereren van de voet. De aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen wordt hierbij losgemaakt. Dit geeft echter langdurig klachten en wordt daarom weinig uitgevoerd.

Hielspoor is vaak hardnekkig en het herstel kan maanden duren. De klachten zullen echter geleidelijk aan minder worden.