Morton’s neuroom (zenuwbeknelling)

Morton’s neuroom is een beknelling van één van de gevoelszenuwen in de voorvoet. De beknelling zit ter hoogte van de gewrichten tussen de middenvoetsbeentjes en de eerste kootjes van de tenen.

De klachten zijn tintelingen, een brandende pijn en/of een ‘dood’ gevoel tussen de tenen waar de beknelling tussen zit. Soms wordt aangegeven dat het lijkt alsof er een ‘kiezeltje in de voet zit’. De pijnklachten nemen toe als er schoenen worden gedragen en bij het lopen.

Morton’s neuroom ontstaat vaak in samenhang met een platvoet of spreidvoet. Daardoor kunnen zenuwen bekneld raken tussen de gewrichtskopjes.

Diagnose en behandeling

Het stellen van de diagnose Morton’s neuroom gebeurt door het uitvragen van de klachten en lichamelijk onderzoek aan de voet. Heel soms wordt een echografie gemaakt.

De behandeling is vaak conservatief. Dat betekent dat er niet geopereerd wordt. Meestal worden er steunzolen geadviseerd die de overmatige druk op de zenuw verminderen. Ook kunnen er lokale corticosteroïdeninjecties worden gegeven. Deze injecties moeten de zwelling de voorvoet tegengaan.

Als de conservatieve behandeling niet werkt, kan besloten worden om te opereren. Het stuk zenuw dat bekneld zit, zal dan verwijderd worden. Deze operatie vindt meestal in dagbehandeling plaats.