Orthopedische schoenen

Veel voetklachten zijn op te lossen met een goed passende schoen. De juiste lengte en breedte maat zijn hier van belang en kunnen vaak al helpen om weer prettig te lopen. Bij de betere schoenenwinkel wordt goed gekeken naar welke lengtemaat u nodig heeft en of er misschien gekeken moet worden naar een iets breder schoen. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie orthopedische schoenen te koop die in breedtematen beschikbaar zijn en die voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een goede schoen.

De belangrijkste eisen aan goede (orthopedische) schoenen zijn:

  • Goede sluiting van de schoen (klittenbandsluiting, vetersluiting)
  • De schoen moet stevig zijn, zodat u de schoen niet zomaar kan dubbelvouwen of ‘uitwringen’
  • Stevig contrefort; het contrefort is de achterkant van de schoen, het deel dat de hiel omvat en op zijn plek houdt (ook wel hielkap genoemd)
  • Uitneembaar voetbed voor het eventueel dragen van steunzolen
  • Het materiaal van de voering: het meest ideaal zijn de kalfsleder gevoerde schoenen
  • Een schoen met de juiste lengte

De juiste lengte van een schoen

Om de juiste lengte van de schoen te bepalen is er een heel handig trucje. Kan de duim in de breedte nog voor de grote teen? Dan is de maat juist. De schoen moet ideaal gezien +/- een centimeter langer zijn dan de voet. Dit omdat de voet afstrekt tijdens het lopen en voorkomen moet worden dat de teen tegen de harde neus van de schoen aandrukt. Dat kan namelijk leiden tot ingegroeide teennagels.

Draagt u steunzolen? Pas dan een schoen met uitneembaar voetbed en laat als het nodig is door uw orthopedisch schoenmaker de steunzool aanpassen zodat hij weer in uw nieuwe schoen past. Voor een sandaal gelden andere regels, de orthopedisch schoenmaker of de schoenspecialist kan u hierover adviseren.

De trend op het moment is dat orthopedisch schoenmakers hun kennis ook gaan gebruiken op het gebied van confectieschoeisel. Zij zullen u een goede modieuze schoen aanbevelen die voor u geschikt is en waar de steunzolen met gemak in kunnen. Hierdoor is het ook niet meer nodig om een maat groter te kopen omdat de zooltjes anders niet passen.

De orthopedisch schoenmaker

Heeft u last van uw voeten of herkent u iets bij een van de op deze website beschreven klachten? Dan kan u het best eerst bij de huisarts langsgaan. De huisarts kan u doorsturen naar de orthopedisch schoenmaker of naar een medisch specialist.

Het laatste zal alleen in de ergste gevallen gebeuren. U kunt ook direct een afspraak maken bij de orthopedisch schoenmaker. Hij zal een gratis voetonderzoek bij u doen, wat ongeveer een minuut of 10 à 15 in beslag zal nemen. Hierna weet u waar u aan toe bent en wat eventueel een oplossing zou kunnen zijn.

Let wel: sommige verzekeringen willen een doktersbriefje van u zien voordat ze over gaan tot vergoeding van bijvoorbeeld steunzolen. De vergoeding zal afhangen van de soort verzekering en polis die u heeft.

In het geval van orthopedisch schoeisel (de zwaarste voorziening) dient u altijd in het bezit te zijn van een doktersvoorschrift waar duidelijk in staat wat u heeft en wat de eventuele oplossing zal zijn. De eventuele oplossing is tegenwoordig wat minder belangrijk, omdat uw orthopedisch schoenmaker dit vaak zelf kan en mag bepalen. In samenspraak met u natuurlijk!

Zo ziet u maar: voor elk probleem, hoe licht of zwaar ook, er is altijd een oplossing.

Christiaan Linneweever, Adviseur Gezondheidstechnische Voorzieningen met als specialisatie Orthopedische Schoentechniek