Artroscopie (kijkoperatie)

Wat is een artroscopie (kijkoperatie)

Artroscopie komt uit de Griekse taal en betekent letterlijk kijken (scopie) in een gewricht (arthros). Waar aanvankelijk de gehele ontwikkeling was gericht op het kijken in de knie, gingen steeds meer specialisten zich bezig houden met het kijken in andere gewrichten en ook in diverse weefsels. Zo kan er momenteel eigenlijk in bijna alle gewrichten gekeken worden, zelfs in de grote teen. Artroscopie is de medische benaming voor kijkoperatie.

Waarom een kijkoperatie?

Een kijkoperatie heeft een aantal grote voordelen boven een ‘open’ of gewone operatie:

  • De littekens zijn kleiner, meestal maar enkele millimeters
  • Ook de opening in het slijmvlies van het betreffende gewricht is minimaal, zodat het herstel van het gewricht aanmerkelijk sneller zal kunnen zijn
  • Het gewricht is in zijn algemeenheid veel beter te inspecteren, vooral ook in de kleine hoekjes
  • Door de ontwikkeling van speciale mini instrumenten kunnen steeds meer operatieve behandelingen tegelijk via een scopie worden uitgevoerd
  • Vaak kunnen de ingrepen poliklinisch, in dagbehandeling of via een korte opname worden uitgevoerd en kunt u dus sneller weer naar huis
  • Bij diverse gewrichten kunnen we kiezen voor een plaatselijke verdoving. Daardoor kunt u met uw dokter meekijken op de monitor, kan hij u het beeld uitleggen en heeft u direct ook zelf een helder zicht op hoe de klacht is veroorzaakt.

Hoe gaat een kijkoperatie in zijn werk

Afhankelijk van het gewricht waarin gekeken zal worden, wordt in overleg met u door de anaesthesist gekozen voor de soort narcose of verdoving. Hierna wordt het betreffende lichaamsdeel steriel ingepakt, omdat gewrichten en botten erg gevoelig zijn voor infecties.

Meestal worden nu drie kleine sneetjes van enkele millimeters gemaakt. Door een sneetje gaat een buisje, waardoorheen een glasvezelbuisje gaat met daarop vastgemaakt een camera en een lichtsnoer. Door dit buisje stroomt ook een heldere spoelvloeistof. Door het tweede sneetje gaat een buisje (canule) waardoorheen deze spoelvloeistof weer kan aflopen. Het derde sneetje wordt gebruikt voor kleine instrumentjes waarmee diverse aandoeningen kunnen worden verholpen. Hieronder ziet u een kijker (of artroscoop).

Na de arthrosopie

Wanneer de wondjes zijn gesloten met een hechting en/of pleister, zal afhankelijk van het gewricht een drukverband worden aangelegd. Vaak zult u na bijvoorbeeld een kijkoperatie van de knie meteen mogen belasten, doch bij de enkel met krukken moeten lopen. Uw specialist zal dit voor de operatie met u bespreken en ook of u bijvoorbeeld krukken dient te gebruiken.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kan het ook wel eens minder goed gaan als u en uw dokter hadden gehoopt. Infecties komen bij kijkoperaties heel weinig voor, vooral ook omdat het gewricht tijdens de operatie continu met spoelvloeistof wordt schoongehouden.

Een enkele maal zal het kleine wondje bloed lekken. Dit komt meestal door een bloedend vaatje onder de huid of in de kapsel. Meestal is een nieuw drukverband voldoende, soms moet een klein hechtinkje worden gelegd. Als het gaat bloeden als u al thuis bent, aarzel dan niet en bel het ziekenhuis of ga na overleg met hen of uw huisarts naar de Spoedeisende Hulp.

Lees verder over de kijkoperatie in de heup